Foto: SVT

Skoterförbud i fjällen efter vargsikte

Uppdaterad
Publicerad

En del av Vilhelmina norra sameby har beslutat att stanna kvar med sin renhjord i fjällen efter vargspaningen i Nordmaling. Det innebär också att ett skoterförbud råder i Kittelfjällsområdet.

På grund av vargparet som siktats i Nordmaling för en dryg vecka sedan har Länsstyrelsen utfärdat ett förbud mot skoterkörning i Kittelfjällsområdet i Vilhelmina kommun. Det handlar om södra Gardfjället, Grönfjället, Klippfjället, Grapsan och en del av Klitvallen.

Avvaktar med vandring till vinterbetet

Det är Vardofjällsgruppen, en del av Vilhelmina norra samebyn som beslutat att stanna kvar med sin renhjord i området istället för att vandra ner till vinterbeteslandet.

– Vi har valt att stänga området eftersom samebyn valt att stanna kvar i fjällen inte flyttar till sitt vinterbetesland. Därför behöver det vara så lite störningar som möjligt, säger Ann Salomonsson vid Länsstyrelsen, om terrängfordonsförbudet.

Vilhelmina kommun har tagit beslutet om förbudet som preliminärt gäller fram till 16 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer