Genrebild. Vargen på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: TT

Vargrivna renar i Åmsele

Uppdaterad
Publicerad

Vargen som skymtats i Granö har nu vandrat i riktning mot Åmsele. Rans sameby har i dag hittat rivna renar i området och jobbar nu på att lokalisera vargen tillsammans med länsstyrelsen.

Den tredje konstaterade vargen i Västerbotten som setts i Granö, Vindelns kommun, har gått norrut och är just nu på Rans samebys marker längs vindelälven nedanför Åmsele. Det rapporterar Oddasat Sameradion och SVT Sápmi.

Enligt Göran Jonsson, ordförande för Rans sameby, har de hittat flera döda renar i går och i dag och har lämnat in en ansökan om skyddsjakt.

Varg i Västerbotten

– Vi är skräckslagna, vi har hört vad en varg kan ställa till med. Jag har inte varit med om det på det här sättet tidigare, säger han till Oddasat Sameradion och SVT Sápmi.

Kontrollerar renar och stärker bevakningen

– Vi har ju samarbete med länsstyrelsen och vi måste ju kartlägga och se, vi vill inte ha den där. Varg passar inte med renar, säger Göran Jonsson som berättar att Länsstyrelsen har ute folk som spårar under onsdagseftermiddagen.

Vad gör ni nu?

– Vi har förstärkt bevakning, vi är självklart ute och kollar renarna. Vi försöker tillsammans med länsstyrelsen kartlägga nu hur den går, säger han.

Länsstyrelsen i Västerbotten har tagit emot samebyns skyddsjaktansökan och jobbar med frågan. Mycket talar för att det blir skyddsjakt även på Granövargen.

– Vi har fått in ansökan om skyddsjakt på Granövargen från Rans sameby i dag, och vi håller just nu på att sammanställa uppgifterna kring hur stor skada vargen har gjort. vi tar ett beslut imorgon och mycket talar för att vi kommer att tillåta skyddsjakt även där, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen till SVT Nyheter Västerbotten.

Förlängd skyddsjakt på Nordmalingsvargarna

När det gäller vargparet i Nordmalingstrakten så har länsstyrelsen i dag beslutat att förlänga skyddsjaktsbeslutet med tre veckor. Men det krävs spårsnö för att den ska kunna genomföras.

– På lördag kanske det kommer lite snö, enligt prognoserna. Det kommer behövas snö för att genomföra jakten, det går inte att bara åka ut och leta efter dem utan något att gå på, säger Michael Schneider vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Västerbotten

Mer i ämnet