”Vi har haft en stor avdelning, nu är det bara ett litet hörn med grejer kvar” Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Lagren töms på gymprylar under pandemin: ”Omöjliga att få tag på”

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor brist eller helt slut på vissa gymprylar sedan flera månader tillbaka. Viktskivor är i princip omöjliga att få tag på, inte bara i butik utan även på nätet. Och det gäller inte bara i Sverige.  

– Vi lär stå utan fram till sommaren tyvärr, säger Peter Lundin på Team Sportia i Umeå. 

Få eller enstaka produkter är vad som finns på hyllorna på träningsavdelningen i de större sportbutikerna i Umeå. Men det är inte bara här det är slut. Det ser i princip lika ut i hela landet.  

På nätet möts konsumenterna av samma sak. ”Slut i lager” står det på massor av sajter när SVT söker viktskivor och hantlar. Handlare som specialiserat sig på gymprylar har haft slut på vissa produkter i flera månader.

Coronaviruset i Västerbotten

– Vi väntar väl in lite vikter i februari, men de skulle ha kommit för ett halvår sedan, säger Dan Hamlet, lagerchef på Gympartner.

Brist sedan i våras

Redan under våren rapporterade sajten Prisjakt att intresset för hemmaträningsprodukter sköt i höjden. Hantlar, skivstänger, viktskivor, resistansband ökade med flera hundra procent i sökresultaten.

Ökad efterfrågan under pandemin är en del i förklaringen, en annan att producenterna inte hunnit med.  

– Det är corona som stökat och man ligger efter i produktionen, säger Dan Hamlet.

Enligt honom är det brist i hela Europa och det kan det vara i flera månader till. Peter Lundin på Team Sportia i Umeå sträcker sig ännu längre.

– Man har inte hunnit producera upp det som ska distribueras i Europa, eller egentligen hela världen, säger han.

Se mer i klippet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet