Dvärgsilkesapan är världens minsta apa. Den väger endast 150 gram som fullvuxen. Aporna kommer ursprungligen från Sydamerika men de två dvärgsilkesaporna i Holmsund är födda i fångenskap och kommer närmast från Helsingborg.
Apornas nya husse, Bo Löfgren, berättar att Dvärgsilkesapan har varit utrotningshotade men har räddats tack vare en insats av bland annat uppfödare.
– Man har ju skövlat skogar och liknande och då minskade de till antal men nu efter utplaceringar har det blivit ganska gott om dem, säger han.
Bo Löfgren startade en naturstig ute i Holmsund, som så småningom blev ett naturhistoriskt museum.Idag har sonen Krister tagit över – och med tiden har det blivit fler och fler levande djur. Aporna är det senaste tillskottet.
– Hittills verkar de att trivas alla tiders, berättar Bo Löfgren. När vi först släppte in de i buren verkade de lite reserverade men utrymmet här är större än de haft tidigare och det gör att de blivit mer alerta, fortsätter Bo.
Apor i all ära men de djur som man fick klämma på verkade mest spännande för den skolklass från Hössjö som var på besök i Tropikhuset samtidigt som Västerbottensnytt.
– Det är ormarna och ödlorna som är coolast tycker Conny Munter från klassen som gärna kånkade på den fem meter långa boaormen.
Jan-Allan Stefansson
Dvärgsilkesapa (Callihtrix pygmaea)
Utbredning
Övre Amazonbäckenet i Colombia, Peru, Ecuador, norra Bolivia och västra Brasilien.
Längd/vikt
13 cm, svans 19 cm, vikt 120-150 gr.
Livslängd
5-12 år
Föda
Trädsav, frukter, insekter och spindlar.
Övrigt
Dvärgsilkesapan är världens minsta apa. 1978 föddes de första dvärgsilkesaporna i Sverige på Skansen-Akvariet. Sedan länge hade det då ansetts omöjligt att få den förökad i fångenskap.
Sedan dess har 300 små ungar fötts och skickats iväg till djurparker runt om i världen för att skapa nya avelspar.
Ungarna väger inte mer än 15-16 gram vid födseln. Mamman tar hand om ungarna de första dagarna, men sedan får pappa ochde äldre syskonen sköta om dem.
Dvärgsilkesapan använder många olika läten för att kommunicera. En del av dem är så högfrekventa att vi människor inte kan höra dem.
Källa: Skansen-Akvariet