En sotare på skorsten Foto: SVT/arkiv

Varnar för falska sotare runt Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Umeå första sotningsdistrikt och räddningstjänsten varnar för falska sotare i Umeåtrakten. Ett företag som ringer och säljer ventilationsrensningar ska påstå att de tagit över sotningen i Umeå.
– De är aggressiva och använder osanningar om lagkrav som argument i sin försäljning, säger Jörgen Forslund, brandinspektör vid räddningstjänsten i Umeå.

Företaget som nu enligt Umeå första sotningsdistrikt ringer runt riktar in sig på äldre personer och påstår att de enligt lag är skyldiga att rengöra ventilationen – ett lagkrav som försvann för 15 år sedan. Försäljarna ska vara väldigt påstridiga och påstår att de är i närheten just nu.

Det var efter att fyra olika kunder under gårdagen hörde av sig om de falska sotarna som Umeå första sotningsdistirikt valde att gå ut med en varning på Facebook. Det är inte första gången som skojarna är i farten.

– Det var en del i våras, men igår ringde fyra olika kunder och sa att de blivit kontaktade, så vi valde att gå ut och varna, säger Peder Nilsson, Umeå första sotningsdistrikt.

I kommentarerna på inlägget uppger flera personer att de blivit kontaktade av företaget de senaste dagarna.

Inget lagkrav

Även till brandförsvaret i Umeå har personer hört av om telefonsamtal om företaget som vill utföra ventilationsrengöringar i småhus. 

Nu väljer Umeåregionens brandförsvar att gå ut och tydliggöra att det inte finns något lagkrav på att man måste rengöra ventilationskanalerna i ett småhus. 

– Det har kommit till vår kännedom att det förekommer sådana samtal. Man säger att man är skyldig att rengöra ventilationskanalerna, men det lagkravet försvann 2004, säger Jörgen Forslund, brandinspektör.

Även om det inte finns något lagkrav så är det däremot bra om man med jämna mellanrum rengör imkanalen från köksfläkten från fettbeläggningar. För att få det gjort kan man vända sig till sotaren eller andra företag som utför den typen av tjänster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer