En kund betalar med gamla hundralappen. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson, TT

Västerbotten kan gå miste om 742 miljoner i utebliven turism

Publicerad

Länets företag kan gå miste om 742 miljoner kronor från mitten av mars till midsommar på grund av att gränserna stängts för utlandsturister. Det visar siffror från Stockholms handelskammare.

Mellan 15:e mars till 20:e juni förra året handlade utlandsturister för i snitt åtta miljoner om dagen i länet. Nu när i princip allt globalt resande upphört under coronapandemin faller också all konsumtion från utländska gäster, kallad turismexport, bort.

Totalt handlar det om 742 miljoner kronor som kan gå förlorade fram till midsommar, det är så mycket som de utländska turisterna spenderade i Västerbotten under samma period förra året.

Coronaviruset i Västerbotten

– Det är ett dråpslag mot i princip alla län när en av Sveriges största exportnäringar nu befinner sig på en total ökenvandring som är omöjlig att förutse längden på. För varje dag som går blir situationen allt svårare, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Sammanlagt i Sverige kan det röra sig om uteblivna intäkter på 36 miljarder om dagens situation håller i sig under hela tidsperioden, enligt handelskammaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet