En barnmorska i Gävle anmäls till IVO, inspektionen för vård och omsorg, för att ha orsakat en kvinna extrem smärta vid hennes förlossning. Arkivbild Foto: SVT

”Vi ser inget annat alternativ än att begränsa personalens semester”

Uppdaterad
Publicerad

Att det råder personalbrist inom vården är ingen nyhet. Men i år är det tuffare än på länge att klara sommarplaneringen inom förlossningsvården. Därför får barnmorskorna inom Västerbottens läns landsting endast tre semesterveckor i sommar.

– För att klara vårt uppdrag i länet och hålla tre förlossningsenheter öppna dygnet runt måste vi begränsa barnmorskornas semester till tre veckor under sommarperioden för att klara bemanningen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg i ett pressmeddelande.

Detta gäller barnmorskorna och sjuksköterskorna i Lycksele, Umeå och Skellefteå och Ann-Christin Sundberg menar att man inte ser någon annan lösning än att begränsa personalens semesterveckor.

LÄS MER: Barnmorskesemester till tvistemål

– För att alla föräldrar som väntar barn i sommar ska få en trygg och säker vård finns i dagsläget ingen annan lösning, säger hon i pressmeddelandet.

På andra ställen inom vården i länet har man tagit till olika knep för att försöka få ihop en tillräckligt stor personalstyrka inför sommaren. På Ortopedkliniken på NUS har personalen gjort en musikvideo och i Skellefteå har man erbjudit hittelön till den som kan tipsa om en sjuksköterska som kan jobba en vecka i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.