Vilhelminas kommunalråd Annika Andersson (C). Foto: SVT

Vilhelmina ska spara 35 miljoner – men satsar på fordonsutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Det ekonomiska läget i Vilhelmina är ansträngt och nu har kommunstyrelsen beslutat att lägga fram ett åtgärdspaket på 35 miljoner kronor de kommande 2 åren. Samtidigt vill man köpa Bilbolagets lokaler för att säkra fordonsutbildningens framtiden på orten.

SVT har tidigare rapporterat om hur kommunen måste spara 40 miljoner kronor de närmaste åren. Nu har kommunstyrelsen tagit fram ett förslag som innebär höjda taxor inom barnomsorg och IT, ett indragande av firskvårdsbidraget och gratis kaffe för kommunanställda, samt en översyn av kostverksamheten.

Dessutom drar man åt svågremmen och begränsar inköp, anställningar och investeringar i kommunen tills vidare.

– Vi måste ta rimliga beslut och det måste ske en bedömning inom varje område. Att dra ned på resor och konferenser är kanske den enklaste delen, men går en ugn sönder på skolan så man inte kan laga mat till barnen, ja då skulle väl det vara ett rimligt inköp, säger Annika Andersson (C), kommunalråd.

”Pedagogiskt blir det konstigt”

Samtidigt som kommunstyrelsen förespråkar begränsningar vill man också köpa upp Bilbolagets lokaler för att säkra en flytt av fordonsutbildningen.

– Pedagogiskt blir det konstigt, men det är en del av en större strategi med anledning av att de höga radonhalterna i lokalerna som utbildningen håller till i idag. Vi är vid ett vägval och vill vi hålla kvar utbildningen behöver vi flytta den och här kom ett gyllene tillfälle, säger Andersson.

Om åtgärdspaketet blir verklighet bestäms vid kommunfullmäktige den 16 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.