Utöver fler tjänster vill SGU i Malå också bygga ut kärnarkivet och flytta delar ur SGU:s samlingar i Uppsala till Malå. Foto: SVT

SGU vill flytta jobb till Malå

Uppdaterad
Publicerad

Idag jobbar tio personer vid SGU:s kontor i Malå – i framtiden kan det bli nästan dubbelt så många. Det föreslår i alla fall SGU, Sveriges geologiska undersökningar, i en rapport till regeringen.

Redan i våras kunde SVT berätta att det finns planer på att utveckla SGU:s verksamhet i Malå. Idag finns det ett borrkärnearkiv och mineralinformationskontor där.

När rapporten från Sveriges geologiska undersökningar presenterades för regeringen idag fanns flera konkreta exempel på hur. Bland annat vill SGU att nio ytterligare tjänster tillsätts i Malå: tre geologer, tre geotekniker, två systemerare och en kommunikatör. Idag jobbar cirka 10 personer vid kontoret. De vill också bygga ut kärnarkivet och flytta delar ur SGU:s samlingar i Uppsala till Malå.

Näringsministern planerar in Malå-besök

Näringsminster Mikael Damberg (S) säger att han tycker att rapporten är intressant och att han planerar ett besök till Malå i mitten av november för att diskutera framtiden för SGU.

– Vi går ju igenom myndigheter för att se om vi kan utlokalisera jobb utanför de större städerna, då är det naturligt att även titta på SGU, säger Mikael Damberg (S) till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.