Vindelälvsloppet hotas ställas in på grund av för få anmälningar. Arrangören Leopold Sjöström menar att anledningen till det svaga intresset beror på att de inte hänger med i tiden och de trender som utvecklats. Foto: Leopold Sjöström/Adam LarssonVisa alla (5)
Visa alla (5)

”Det börjar strama åt och vi måste bestämma oss snart”

Publicerad

Årets upplaga av Vindelälvsloppet planeras att gå av stapeln under två dagar nästa vecka. Men på grund av för få anmälningar ser det mörkt ut för ena halvan av arrangemanget. Nu tar arrangören Leopold Sjöström krafttag för ett förändrat koncept kommande år.

Vindelälvsloppet var på 80-90-talet en populär motionsstafett som sträckte sig mellan Ammarnäs och Vännäsby. År 2015 gjorde spring- och cykelloppet comeback efter tio års uppehåll – men med helt andra förutsättningar.

– När jag startade upp det igen tio år senare insåg jag utmaningen. Tider förändras och det är nya attityder, vi behöver anpassa oss, säger arrangören Leopold Sjöström.

Årets evenemang hotas ställas in

Det visade sig att intresset var svagt för flerdagsarrangemang, så för att rädda evenemanget valde man att göra om tävlingen till två etapper. Den första, som går av stapeln 18 juli, sträcker sig mellan Ammarnäs och Sorsele – och den andra, 20 juli, mellan Vindeln och Vännäsby. Men med drygt en vecka kvar till start ser det, trots förändringarna, mörkt ut.

– Det känns som att vi kommer kunna genomföra den första tävlingsdagen, men till den andra har vi inga anmälningar. Det börjar strama åt och vi måste bestämma oss hur vi ska göra snart, säger Leopold Sjöström.

”Trenden är inte att springa längs en landsväg längre”

Arrangören menar att anledningen till det svaga intresset beror på att de inte hänger med i tiden och de trender som utvecklats.

– Det var det här som gällde på 80-90-talet. Men nu ska man köra mer trail och sådana typer av lopp. Trenden är inte att springa längs en landsväg längre.

Till hösten planerar man därför att ta in nya ögon som förhoppningsvis ska vara till hjälp för att åter fånga intresset för Vindelälvsloppet.

– Det är lätt att man trampar i gamla hjulspår, så vi kommer koppla in lite proffs som kan se på arrangemanget med nya ögon. Det finns så mycket historia och hjärta i det här. Vi kan inte hålla på så här längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer