Vindkraft delar bygden

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfalls planer att bygga 100 vindkraftverk på Sandselehöjderna delar bygden. Ena sidan ser det som utveckling, den andra sidan tycker vindkraftverken stör både människor och miljö.

Projektet Sandselehöjderna är ännu i ett tidigt skede av den långa process det innebär att bygga upp en vindkraftpark. I år ska en mätmast sättas upp för att kartlägga vindarna, nästa år två mätmaster till och då lämnas också tillståndsansökan in.

Först om fyra, fem år beräknas allt vara klart för beslut och byggstart. Men planerna har redan skapat två läger i trakten – för och emot.

Vindkraft i Västerbotten

– Sorsele kommun marknadsför sig med orörd natur, det vilda och äkta, och så tillåter de att det smälls upp vindkraftverk och annat som förstör hela bilden, säger Kristoffer Hell i Östra Sandsjö.

Lantbrukaren Kjell Öjeryd är av annan mening.

– Vi måste ha utveckling om vi ska kunna bo kvar i den här trakten. Då behöver vi både såna här projekt och besöksnäring, de måste gå hand i hand, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Västerbotten

Mer i ämnet