Foto: SvtVisa alla (4)
Visa alla (4)

”Folk står veckor i kö för att köpa sig en hamster”

Uppdaterad
Publicerad

En effekt av coronaviruset är att det har blivit brist på vissa smådjur, fåglar och akvariefiskar. I Skellefteå har det blivit kö och flera veckors väntetid för att få köpa en hamster, och i Stockholm har de blå fiskarna tagit slut.

– Det hade man verkligen aldrig någonsin kunnat tro, konstaterar Petra Levin Engblom som jobbar i en djuraffär i Skellefteå och nu får organisera kölistor på djurförsäljningen.

Ett skäl är enligt henne att många som en effekt av coronaviruset jobbar hemifrån och överhuvudtaget är mer hemmavid. Man passar på. För att det passar bra.

– Se bara hur det ser ut när det gäller valpar, vi har kennlar som har två års väntetid, där är vi nu, konstaterar Petra Levin Engblom som har bråda dagar med att hjälpa alla som skaffat sig husdjur.

Arken zoo, som finns över hela landet, har också har en ökad efterfrågan på djurrelaterade produkter.

– Vi tycker självklart att det är roligt att fler får möjlighet att ha relation till ett djur och det är bra att man har tid att ge sitt husdjur en bra start, säger Sarah Ekvall som är marknadsansvarig.

Ökad efterfrågan på alla husdjur

Jordbruksverket har inga uppgifter på antal smådjur eller huruvida de ökar eller minskar men Zoobranschens riksförbund, Zoorf, bekräftar bilden och menar att det finns en ökad efterfrågan på alla sorters husdjur.

– Det är tudelat. Å ena sidan är vi som gillar djur glada över det ökande intresset, å andra sidan behöver vi medvetandegöra vilket åtagande ett djur är. En kanin kan till exempel bli upp till 8 år gammal, berättar Gabriella Ekström som representerar Zoorf.

I den affär hon arbetar har coronaeffekten inneburit att de blå fiskarna tagit slut och hon får försöka entusiasmera kunder att välja de röda.

– Vart det här tar vägen på sikt är svårt att säga något om men kanske kan den här situationen leda till att vi omvärderar och skapar nya vanor, säger Gabriella Ekström.

I klippet berättar Filip, 9 år, om sin hamsterlycka och Petra om damen som fick en gnagare till sällskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet