Malå har varit utan Hesa Fredrik i över 25 år – nu har man fått varningssystemet igen: ”Superbra”

Publicerad

I över 25 år har Malå varit utan varningssystemet Hesa Fredrik. Men nu har larmet installerats i kommunen. Detta efter att MSB, myndigheten för samhällskydd- och beredskap meddelat kommunen att de står för kostnaderna.

– Det är superbra, säger Jörgen Enberg, stationsansvarig på Malås brandstation. 

Utomhusvarningen och signalen VMA, även kallad för Hesa Fredrik, används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. För att se till att den fungerar kontrolleras signalen första måndagen var tredje månad. 

– Nu kan vi gå ut med ett viktigt meddelande oavsett om det är en kemolycka eller en stor brand i sågen. VMA-larmet installerades i slutet av förra året och personligen tycker jag att det är bra att staten går in och betalar det här, säger Jörgen Enberg, stationsansvarig på Malås brandstation. 

Hesa Fredrik – VMA-larm

VMA-larmet som tidigare fanns i Malå plockades bort under mitten av 90-talet. 

– De gamla signalerna var utgångna och därför plockades VMA-larmet bort. Efter det har kommuninvånarna larmats via bland annat sms, säger Jörgen Enberg, stationsansvarig på Malås brandstation.

”Oroligheter i världen”

MSB, myndigheten för samhällskydd- och beredskap, stod för kostnaderna för att återinstallera larmet.

– Jag tror att det är på grund av oroligheterna i världen. Medborgarna ska känna sig trygga i kommunen, säger Enberg.

En som ser positivt på att VMA-larmet på nytt installerats i Malå kommun är Cecilia Festin Stenlund. 

– Det är bra, men man är inte van vid det här signalsystemet, säger hon.

Vad betyder Hesa Fredrik?

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som snabbt ska uppmärksamma allmänheten om det händer något allvarligt som kan hota liv, hälsa, egendom eller miljö.

Via ljudanläggningar kan kommuner runt om i landet sända ut ljudsignaler för att varna vid allvarliga händelser, till exempel vid en gas- eller kemikalieolycka. Systemet kan även sända signaler för flyg- eller beredskapslarm, för att varna allmänheten för omedelbar krigsfara eller luftangrepp.

Hesa Fredrik testas klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hesa Fredrik – VMA-larm

Mer i ämnet