Uppgifter från Säpo knyter ytterligare en utvisningsdömd extremist till Bilaals styrelse. Foto: SVT

Ytterligare extremist kopplas till Bilaals styrelse

Uppdaterad
Publicerad

Två av de totalt sex personer som ska utvisas för att de utgör ett hot mot rikets säkerhet knyts till styrelsen för förskolekooperativet Bilaal. Det handlar, utöver den så kallade Umeåimamen, och en 38-årig Gävlebo, som även denne ska utvisas på samma grund. 38-åringen har under två år varit skriven hos en av Bilaals styrelsemedlemar.

Personalkooperativet Bilaal som fått tillståndet att bedriva förskolor i Umeå, Gävle och Söderhamn indraget har överklagat beslutet i samtliga tre kommuner.  Det var i december förra året som skolpolitiker i de tre kommunerna drog in tillstånden efter att de, var för sig, genomfört en så kallad ägar- och ledningsprövning.

Sedan tidigare har det varit känt att den så kallade Umeåimamen, som regeringen beslutat ska utvisas eftersom han utgör ett hot mot Sveriges säkerhet, haft en framträdande roll i Bilaals styrelse. Stora brister i den ekonomiska redovisningen uppdagades när mannen satt som kassör.

Uppgifter från Säpo

I nu offentliga handlingar framkommer uppgifter från Säpo som knyter ytterligare en utvisningsdömd extremist till personalkooperativets styrelse, något Gefle Dagblad var först med att berätta. Där framkommer att ytterligare en av de totalt sex personer, som regeringen under hösten beslutat ska utvisas för hot mot rikets säkerhet, har nära koppling till en tidigare styrelsemedlem för personalkooperativet.

”Våldsbejakande extremism”

Det handlar om en 38-årig man, med tjetjensk bakgrund, som mellan 2015-2017 var skriven hos en styrelsemedlem som i höstas lämnade styrelsen. När han lämnade tog hans fru istället plats i styrelsen. Kvinnan lämnade i sin tur sin styrelseplats bara någon dag innan jul, efter att de tre besluten att dra in förskolans tillstånd fattats.

”Säkerhetspolisens sammantagna bedömning är att ägarkretsen – både formella och informella medlemmar – sannolikt har känt till kopplingarna till våldsbejakande extremism”, skriver Gävle kommun i sin ägarprövning. 

Totalt 125 barn, varav drygt hälften i Umeå, berörs av att Bilaal förlorat tillstånden, samtliga ska erbjudas plats i de kommunala förskolorna.

SVT Nyheter har vid upprepade tillfällen, utan framgång, sökt Bilaals styrelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muslimska ledare tagna i förvar

Mer i ämnet