17 miljoner minus för Timrå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Prognosen för Timrå kommun efter första kvartalet pekar på en förlust på 17 miljoner, det avviker stort från budgeten som var +8,3 miljoner.

Skillnaden mellan vad som budgeterats för Timrå kommun och hur det gick blev -25,3 miljoner kronor.

– Nu kommer kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att ta ställning till omfattande åtgärdskrav, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand (S) i ett pressmeddelande.

Val 2018 Timrå

Hon får medhåll av oppositionsrådet Tony Andersson (M).

– Ja, det är av stor vikt att vi ser över den här prognosen så att beslutande budgetramar hålls, säger Andersson.

Socialtjänst och snö

Likt många andra kommuner är det i socialnämnden som det största underskottet finns. Timrås prognos är ett underskott på nästan elva miljoner kronor. Ökade kostnader för försörjningsstödet, antalet placeringar inom vuxenvården och ungdomsärenden kopplat till missbruk och våld i nära relationer är poster som pekas ut. Höga kostnader för sjukfrånvaro inom äldreomsorgen sticker också ut från vad som budgeterats.

För Kultur- och tekniknämnden beräknas snöröjningen och takskottningen ha medfört ökade kostnader på 4,6 miljoner kronor.

Åtgärder och återhållsamhet

Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska nu ta ställning till hur det budgeterade resultatet ska uppnås. Nämnder med underskott kan få krav på sig att vidta åtgärder och övriga nämnder kommer kanske att uppmanas till återhållsamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Timrå

Mer i ämnet