20 år sedan Malin försvann

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det 20 år sedan 16-åriga Malin Lindström från Örnsköldsvik brutalt mördades i en skog utanför Husum. En man är dömd men senare helt friad för inblandning i händelsen. Anklagelserna mot honom är preskriberade nu – men för åklagaren i målet har det aldrig varit någon tvekan. Det var mördaren som åtalades.

1996 hette chefsåklagaren i Örnsköldsvik Lennart Lindskog. Han har inte uttalat sig i TV om det åtal han väckte och de rättegångar som följde. Förrän nu. Den numera pensionerade åklagaren tvekar dock inte om att det var rätt man som åtalades för mordet:

– Nä, det här var ju det sista större ärendet jag hade på min lott. Jag gick i pension kort därefter så visst känns det illa att man skulle avsluta på det sättet och att det skulle gå som det gjorde, berättar Lennart Lindskog.

Vän i Husum

16-åriga Malin Lindström skulle hälsa på en vän i Husum. Hon tog bussen – men klev av på fel hållplats och började gå. Åt fel håll – och då slog mördaren till. Dan efter började det snöa och det skulle dröja ett halvår innan kroppen hittades.

Det har funnits en enda misstänkt person i utredningen.  En då 18-årig man bosatt i närheten av platsen där Malin försvann.  

– Det var en rad märkliga förhör. Nått erkännande var aldrig på gång. Men nog hade vi rätt man alltid.

Dömd i tingsrätten

I augusti 1997 döms mannen till åtta års fängelse för mord.  En fullständigt logisk utveckling tyckte utredare och åklagare som ansåg målet vara starkt. Men domen överklagas och ärendet går upp till förhandling i hovrätten:

– Det var ju ett indiciemål och i hovrätten plockade man ut varje indicie för sig och då ansåg man inte att kedjan var tillräckligt stark.

Preskriberat brott

Nu har det gått 20 år. Det finns visserligen ett bevarat bevis som kan innehålla DNA av mördaren men mängden är liten och rättslaboratoriet vill avvakta då man bara har en chans att utföra testet.

Å andra sidan skulle det inte påverka den man som Lennart Lindskog anser mördat Malin. 1996 sa lagen att preskriptionstiden för brott begångna av personer under 21 år är 15 år. Den regeln gällde när Malin mördades och gäller fortfarande.

Den friade mannen som nu alltså närmar sig fyrtioårsåldern fick 295.000 kronor i skadestånd för den tid han satt häktad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet