Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Malins pappa Rune Lindström om högsta domstolens beslut Foto: Thomas Sundberg / SVT

Mördarens överklagan avslås – Malin Lindströms pappa: ”Lättad”

Uppdaterad
Publicerad

Den 44-årige man som i somras dömdes till fem års fängelse av hovrätten i Sundsvall för mordet på 16-åriga Malin Lindström från Örnsköldsvik 1996 får inte den fällande domen prövad av Högsta domstolen.

Hans ansökan om prövning i HD avslogs på tisdagen. Därmed står fängelsedomen fast.

Högsta domstolens beslut är bara på fyra sidor där det mycket kort konstateras att HD inte meddelar prövningstillstånd till den dömde 44-åringen. ”Hovrättens avgörande står därmed fast”, skriver HD.

Högsta domstolens utgångspunkt är att inte ge prövningstillstånd i mål där inget nytt avgörande har tillkommit i bevishänseende efter det att hovrättens dom fallit:

Fallet Malin Lindström

”Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen. Därutöver får prövningstillstånd meddelas i undantagsfall, nämligen när det finns synnerliga skäl för en prövning i Högsta domstolen.”

”Inget skäl för prövning”

HD har gått igenom underlaget för den fällande domen i Hovrätten för nedre Norrland som kom i somras. ”Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, skriver HD.

16-åriga Malin Lindström försvann i Husum norr om Örnsköldsvik i november 1996. Nästan exakt ett halvår senare hittades hon död i ett skogsparti utanför Husum, brutalt mördad och utsatt för sexuella övergrepp.

Dna-träff

Under många år var fallet ett ouppklarat så kallat ”cold case”, efter att 44-åringen först dömts för mord på Malin i tingsrätten och därefter friats i hovrätten i brist på bevis. Men förra året kunde han bindas till Malins kropp via ett sparat gammalt blodprov som gav dna-träff via en spermafläck på Malins byxor.

HD beviljade resning i försomras, en ny rättegång i hovrätten genomfördes och den 19 juli i år dömdes den alltjämt nekande 44-åringen till fem års fängelse för mordet. Det milda straffet motiverades av att mannen bara var 18 år när mordet utfördes och att den lagstiftning som gällde då brottet begicks var vägledande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet