Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nu 44-årige mannen frikändes av hovrätten i Sundsvall 1998 för mordet på 16-åriga Malin Lindström. I den nya rättegången i somras dömdes han – men ser ändå ut att få behålla de 295 000 kronorna han fick i skadestånd vid frikännandet. JK Mari Heidenborg (t h) förklarar varför här i videon. Foto: TT (teckning) / privat / Justitiekanslern

Malins mördare behöver inte betala tillbaka skadeståndet på 295 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

När mannen som nu dömts för mordet på Malin Lindström frikändes i den förra rättegången fick han 295 000 kronor i ersättning av staten som plåster på såren för att han suttit häktad.

Nu står det klart att Justitiekanslern inte kommer att kunna kräva tillbaka pengarna – trots att han nu alltså konstaterats skyldig till mordet.

– Det är ju stötande naturligtvis, säger JK Mari Heidenborg till SVT – hör henne här.

Sommaren 1998 dömdes den nu 44-årige mannen mot sitt nekande till åtta års fängelse av Örnsköldsviks tingsrätt för mordet på 16-åriga Malin Lindström från Örnsköldsvik två år dessförinnan.

Men senare samma år frikändes han av Hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall, sedan han överklagat domen. Efter den friande domen betalades 295 000 kronor ut i skadestånd till mannen, som ersättning för att han suttit häktad i två omgångar under utredningen men till sist alltså frikänts från mordanklagelserna – den gången.

Fallet Malin Lindström

Dömd – men inte återbetalningsskyldig

Sedan Högsta domstolen beviljat resning i målet efter det att ny bevisning kommit fram dömdes 44-åringen återigen för mordet i juli i år.

Men trots att han nu till sist konstaterats skyldig till brottet kan staten inte kräva tillbaka den ersättning han fick ”för sveda och värk” när han frikändes under den förra rättsprocessen.

Varför förklarar JK Mari Heidenborg i intervjun här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet