Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi gör en bedömning om vi kan kräva tillbaka ersättningen” säger Simon Jarblad, jurist hos Justitiekanslern (JK). Här berättar han mer om omständigheterna om de kan kräva tillbaka skadeståndet som den misstänkte mannen fick då han friades i1998. Foto: SVT

Misstänkte mördaren kan tvingas betala tillbaka skadestånd om han döms

Uppdaterad
Publicerad

Den man som nu återigen ska ställas inför rätta för Malinmordet i Husum fick 295 000 kronor i skadestånd när han frikändes 1998.

De pengarna kan han bli tvungen att betala tillbaka om han döms i den nya rättegången.

Hör Simon Jarblad, jurist hos Justitiekanslern (JK), som förklarar förutsättningarna här i intervjun.

Om Högsta domstolen beslutar att den mordmisstänkte mannen ska bli kvar i häktet kommer den nya rättegången mot honom om mordet på Malin Lindström preliminärt att hållas efter midsommar, med start måndag den 27 juni. Det meddelar Hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall, där den nya huvudförhandlingen i målet kommer att hållas.

Det var också där målet avgjordes senast, hösten 1998. Då hade mannen dömts till åtta års fängelse för mord på Malin i Örnsköldsviks tingsrätt några månader dessförinnan. En dom som han och hans försvarare Ulf Holst alltså överklagade till hovrätten.

I den högre instansen frikändes mannen då bevisningen inte ansågs räcka för att binda honom till platsen, kroppen och gärningen.

Kan krävas tillbaka

Efter den friande domen fick han 295 000 kronor i ersättning från staten för att han suttit häktad under lång tid.

Det beloppet kan han nu bli tvungen att betala tillbaka i det fall han skulle dömas för Malinmordet vid den kommande, nya rättegången.

– Enligt den nuvarande regleringen finns en möjlighet för Justitiekanslern att kräva tillbaka ersättning. Den nuvarande frihetsberövandelagen trädde i kraft år 1999, det vill säga efter att det aktuella frihetsberövandet ägde rum, säger Simon Jarblad, jurist hos Justitiekanslern.

Men eftersom frihetsberövandet ägde rum för länge sedan är det inte säkert att Justitiekanslern kan kräva tillbaka pengarna.
– Den tidigare frihetsberövandelagen som gällde då den här personen satt häktad den gången innehöll ingen uttrycklig möjlighet att återkräva ersättning. Den omständigheten är något som får beaktas vid bedömningen av om återbetalningsskyldighet kan föreligga. Vi får ta ställning till det om han skulle dömas, säger Simon Jarblad.

Hör honom i intervjun här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet