Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lennart Lindskog var åklagare när hovrätten friade den åtalade. Nu gläds han över beslutet om resning. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Förre åklagaren i Malinmålet: ”Det är en stor lättnad”

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan han gick i pension drev åklagaren Lennart Lindskog Malinfallet. Sedan dess har han levt med den, enligt honom felaktigt friande domen i hovrätten och beskriver det nu som att en börda lättat från sina axlar.

– Det är en stor lättnad, säger han.

Inte långt efter att den åtalade i Malinfallet friades i hovrätten lämnade åklagaren Lennart Lindskog sin yrkesbana för livet som pensionär. Men slutet blev inte som han väntat sig. Han ansåg då och anser fortfarande att den man som åtalades och friades för mordet på Malin Lindström var skyldig.

– Jag har upplevt att jag haft en bra karriär och jag ville inte att det skulle sluta på det sättet när jag gick i pension något år efter den friande domen, säger Lennart Lindskog.

Ansökt om resning tidigare

Eftersom det är svårt att få Högsta domstolen att besluta om resning mot en frikänd person trodde han heller inte att det skulle bli någon. Han har själv försökt tidigare, under klagotiden, utan att lyckas.

– Jag blev nedkallad till riksåklagaren i Stockholm för att göra en föredragning men det är så restriktivt så det fanns nog inte på kartan.

Tror på fällande dom

Nu är han förstås glad för sin egen skull men även för Malins familj att säcken äntligen kan knytas ihop. Den här gången är han också övertygad om att det blir en fällande dom.

– Jag är väldigt glad och lättad och jag tänker särskilt på Malins anhöriga. Det måste ju vara en lättnad för dem att få uppleva det här. Det hade man nog inte trott och kanske inte jag heller. Men jag tror att han blir fälld den här gången även om straffet inte blir detsamma som i tingsrätten. Det är många olika parametrar som man ska ta hänsyn till.

Men nu kan du gå i pension?

– Nu kan jag på i pension.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet