Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På torsdagsmorgonen ska fem av Högsta domstolens justitieråd fatta beslut om mannen misstänkt för mordet på Malin ska bli kvar i häkte fram till den nya rättegången mot honom. Hör SVT:s reporters rapport utanför Saltviksanstalten där mannen just nu befinner sig. Foto: SVT arkiv

HD håller häktningsförhandling mot den misstänkte för Malinmordet

Uppdaterad
Publicerad

Några av landets högst uppsatta domare ska under torsdagsmorgonen besluta om den man som nu återigen misstänks för mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum 1996 ska bli kvar i häkte fram till rättegången.

Blir han det börjar den nya rättegången mot honom redan efter midsommar.

Det är fem av Högsta domstolens justitieråd som nu ska ta ställning i häktningsfrågan. Redan när HD kom med sitt beslut om resning och ny rättegång i Malinfallet i måndags gavs också bifall till åklagarens yrkande om att mannen också skulle häktas, i händelse av ett resningsbeslut.

Det verkställdes också omedelbart efter HD:s besked. Den man i 45-årsåldern som tidigare både blivit dömd och friad för mordet på Malin hämtades av polis i sin bostad tidigt på måndagsförmiddagen och kördes till häktet på Saltviksanstalten i Härnösand där han suttit sedan dess.

Fallet Malin Lindström

Häktningsskäl

Nu ska det alltså beslutas om han ska bli kvar i häkte i väntan på den kommande rättegången. Det avgörande är om justitieråden i Högsta domstolen går på åklagarens linje och betraktar honom som på sannolika skäl misstänkt för mord, med stöd av den nya dna-bevisningen mot honom.

Mord ger ett fängelsestraff på mer än två år vilket i sig är ett häktningsskäl. Åklagaren har också uppgett flyktfara som ytterligare ett häktningsskäl.

Om mannen blir fortsatt häktad måste rättegången inledas allra senast fyra veckor efter resningsbeskedet och gripandet. Registratorn vid hovrätten i Sundsvall bekräftar för SVT att man redan planerar för en rättegångsstart under veckan efter midsommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet