Malin Lindströms familj – mamma Inez, brodern Håkan och pappa Rune – har tilldömts ett skadestånd efter den fällande domen. Det är samma belopp som fastställdes när tingsrätten dömde mannen för mordet i den första rättegången 1998. Foto: SVT

Domen: Mördaren ska betala flera hundra tusen i skadestånd till Malins anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 172 157 kronor plus ränta fastslog Örnsköldsviks tingsrätt att Malin Lindströms mördare skulle betala i skadestånd till Malins anhöriga i domen från 1998.

Nu, sedan han först friats och sen dömts igen slutgilitigt i den nya rättegången efter resningen i målet, kvarstår skadeståndskraven på mannen – men nu med drygt 25 års ränta på beloppen.

I Örnsköldsviks tingsrätts dom i det så kallade Malinmålet från den 12 augusti 1998, där den åtalade mannen dömdes för mord på Malin Lindström i den första rättsprocessen, slog domstolen fast att mannen skulle betala följande skadeståndsbelopp:

• 37 064 kronor till dödsboet

Fallet Malin Lindström

• 45 032 kronor till Rune Lindström (Malins pappa)

• 55 061 kronor till Inez Lindström (Malins mamma)

• 35 000 kronor till Håkan Lindström (numera Lindborn, Malins bror).

Sammantaget 172 157 kronor alltså, exklusive ränta på beloppen.

Något skadestånd betalades dock aldrig ut då – mannen som dömdes mot sitt nekande överklagade och blev friad av hovrätten både från fängelsestraff och skadestånd.

Beloppen kvarstår

När han nu dömdes slutgiltigt i den nya rättegången efter HD:s beslut om resning i målet beslutade Hovrätten för nedre Norrland att de skadeståndsbelopp som fastslogs av tingsrätten 1998 skulle kvarstå.

Men eftersom ränta ska räknas på beloppen blir den verkliga summan som han ska betala till Malins närstående betydligt högre.

Räntan ska beräknas från det datum då brottet begicks, det vill säga den 23 november 1996. Beräknat utifrån en genomsnittlig referensränta från Riksbanken på två procent skulle den dömde 44-åringens skuld till Malins anhöriga fram till dags dato, den 6 oktober 2022, vara sammanlagt 324 315 kronor enligt SVT:s beräkning.

Enligt Kronofogden har något krav på betalning av skadeståndsbeloppen ännu inte skickats in. Mannen är i dagsläget helt skuldfri, enligt Kronofogdens uppgifter.

Skadestånd i brottmål

Skadestånd utdöms av domstolen i händelse av fällande dom till målsägare i brottmål som en ersättning för det de utsatts för. Skadeståndet ska betalas av den eller de som dömts i målet.

Den som har dömts att betala skadestånd är skyldig att betala omgående, även om domen överklagas. Ingen ”räkning” eller något inbetalningskort skickas, utan den dömde måste själv ta reda på hur och till vem hen ska betala.

Den som inte betalar riskerar att skulden går till Kronofogden som då undersöker om den dömde har några tillgångar. Det kan fattas beslut om utmätning och ägodelar kan då säljas för att skulden ska kunna betalas. Skadeståndet kan också dras på lönen.

I många fall saknar dömda personer i brottmål förmåga att betala skadeståndsbelopp, för att hen helt enkelt saknar tillgångar. Då kan målsägare vända sig till Brottsoffermyndigheten och ansöka om ersättning där.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet