Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

44-åringen döms till fem års fängelse för mordet på Malin Lindström

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdag förmiddag kom hovrättens dom mot den 44-åring som har stått åtalad misstänkt för att ha mördat Malin Lindström 1996 i Husum i Örnsköldsviks kommun. Mannen döms till fem års fängelse för mord.

Efter den fyra dagar långa rättegången yrkade åklagaren Stina Sjöqvist på ett minst sex år långt fängelsestraff för mannen medan hans försvarare Ulf Holst, som varit med sedan första rättegången som ägde rum 1998, menade att han ska frikännas helt och hållet. Mannen har fortsatt varit häktad efter rättegången i väntan på dagens dom.

Nu står det klart att hovrätten dömer mannen till fem års fängelse för mord och att målsägande ska få skadestånd.

Fallet Malin Lindström

– Med hänsyn till mannens ungdom vid gärningstillfället och till den långa tid som nu förflutit sedan gärningen, har hovrätten bestämt strafftiden till fem år, säger hovrättspresidenten Agneta Ögren, i ett uttalande.

Synpunkter på strafflängden

Hovrätten har gjort bedömningen att den samlade styrkan av de olika bevisen som lagts fram gör att det kan ställas utom rimligt tvivel att mannen är den som har mördat Malin Lindström. Det handlar, förutom dna-träffen, om iakttagelser från vittnen, fynd från obduktionen och från platsen där Malins kropp hittades, samt fynd från en husrannsakan hos mannen.

– Det är naturligtvis skönt att det blev en fällande dom. Jag kan förstå att det har funnits mycket synpunkter på längden på själva fängelsestraffet, men den är ju begränsad av olika anledningar och speglar väl kanske inte hur det hade varit om han hade blivit dömd för mord i dag, säger åklagare Stina Sjöqvist till SVT direkt efter domen.

Tänker överklaga

– Jag hade ju sagt i vart fall sex år och nu blir det något lägre, men jag tycker ändå att det utefter de förutsättningar som finns är en reell påföljd, fortsätter Sjöqvist.

44-åringens försvarare Ulf Holst berättar att de har spekulerat i att det skulle kunna bli en fällande dom och att de planerar att överklaga beslutet.

– Vi är helt inne på att vi ska försöka få upp det här till högsta domstolen, säger han.

Modern dna-spårning gav fällande dom

Det var 1996 som Malin Lindström gick ombord på en buss i Örnsköldsvik för att åka iväg och hälsa på en vän, men hon dök aldrig upp. Hennes kropp hittades ett halvår senare i skogen i det lilla samhället Husum. Där kunde man säkra dna från Malins byxor, men dåtidens teknik möjliggjorde inte en analys.

Men år 2020 kunde Nationellt forensiskt centrum, NFC, skapa en ny dna-profil och målet fick resning av Högsta domstolen, varpå man kunde matcha det mot 44-åringen och återigen gripa honom, misstänkt för mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet