Malin Lindström, 16, hittades mördad i ett skogsområde i Örnsköldsvik 1997. Hon försvann spårlöst 1996 efter en bussresa till en kompis. Detta har hänt i fallet – se videon. Foto: SVT

Fallet Malin Lindström – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på Malin Lindström, 16, är olöst. Hon försvann 1996 efter bussresa i Örnsköldsvik kommun och hittades brutalt mördad i ett skogsområde i Husum ett halvår senare. Den 30 juni startade en ny rättegång i hovrätten.

Fallet fick en vändning sedan den man som först dömdes och senare friades för mordet på Malin, nu kunnat knytas till kroppen via dna. Ny teknik och en miss i rutinerna i den gamla utredningen gjorde det möjligt. 

Under mars månad 2022 ansökte riksåklagaren om resning i Högsta domstolen och den 30 juni inleddes den nya rättegången mot den numera 44-årige mannen. 

Fallet Malin Lindström

Den nya rättegången – medger kontakt med Malins kropp

Den misstänkte mannen berättade i den nya rättegången en dittills okänd version, att under hösten 1996 ska han ha umgåtts med tre personer som han brukade åka runt i trakterna i Husum i Örnsköldsviks kommun med. De ska ha köpt knivar ur en baklucka på en parkering och vid upprepade tillfällen stannat till och onanerat tillsammans i skogen.

Vid ett av dessa tillfällen ska de ha hittat och flyttat på Malin Lindströms kropp. Varför mannen inte berättat det här tidigare säger han beror på att han känt sig hotad av dem.

Kammaråklagare Stina Sjökvist avfärdade mannens förklaring och menade att den är osannolik.

Dom i hovrätten väntas komma den 19 juli.

Se videon för en genomgång om vad som har hänt i fallet fram till resningsansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet