”Malinmannen” förs in i rättssalen inför en häktningsförhandling i Örnsköldsviks tingsrätt 1997. Foto: SVT arkiv

Förhöret med Malinmannen om dna-träffen: ”Har aldrig varit där”

Uppdaterad
Publicerad

När dna-träffen för den tidigare dömde och senare friade mannen var ett faktum i Malin Lindströmfallet gavs ”Malinmannen” möjlighet att i ett förhör försöka förklara hur hans dna kunde finnas på Malins kläder.

Det blev ett kort förhör – och ett kortfattat svar från ”Malinmannen”. Se ett utdrag ur det här nedan.

Förhöret hölls på mannens nya hemort den 27 oktober i år.

Ljudbandsförhöret inleddes klockan 10:01 och närvarande förutom mannen själv, som nu är i 45-årsåldern, var två av polisens utredare och mannens försvarare – nu som då advokat Ulf Holst.

Utredarna började med att presentera de nya uppgifterna i utredningen; att resultatet av jämförelser mellan ett av hans hårstrån och med ett blodprov (båda sparat från den gamla utredningen i målet) å enda sidan och den framtagna dna-profilen utifrån spermafläcken på Malins jeans å den andra talade ”extremt starkt” för att det handlar om en och samma person – han själv.

Starkaste graden

Allt enligt grad +4, den starkaste graden på skalan  som i praktiken innebär att det är fastslaget att det är ”Malinmannen” alternativt någon av hans allra närmaste släktingar som avsatt dna:t på Malins kropp.

Efter några frågor från advokat Holst om hur underlaget till jämförelsen tagits fram ges ”Malinmannen” själv möjlighet till en förklaring till hur hans DNA kan finnas på mordoffret.

(Direkt ur förhörsprotokollet:)

”NN tillfrågas om vad han har att säga om analyserna och han säger att han inte har så mycket att kommentera om det är tagit dna från honom genom hårstrån och blod, så har han inte så mycket att säga. Att det påstås att polisen hittat hans sperma där kan han inte säga så mycket om eftersom han aldrig har varit där.

NN tillfrågas om det är något ytterligare han vill berätta om det så säger han att han har ingen aning om hur de har kommit dit eller så för han har inte varit där. Han har en teori om det men det är inte i närheten av den dagen utan det är mycket, mycket senare, så finns det teorier. Samma dag som hon försvann så har han ingen aning.

Biträdande förhörsledare frågar NN om det är något av det som han vill delge förhörsledarena under förhöret eller om det är något han vill behålla för sig själv och NN säger att i det här läget så har han inte så mycket mer om det här att delge. Ulf Holst tillfrågas om han har några frågor och det har han inte.”

Klockan 10:06, efter fem minuter, avslutades förhöret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet