Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten: Därför får den misstänkte ett jämförelsevis lindrigt straff om han döms – och det här hade han fått för samma brott idag. Foto: SVT

Experten om Malinfallet: ”I dag skulle det här mordet ha gett 16 till 18 års fängelse”

Uppdaterad
Publicerad

Den man som nu återigen misstänks för mordet för Malin Lindström i Husum 1996 dömdes till åtta års fängelse i tingsrätten med hänsyn till hans låga ålder, innan hovrätten friade honom i den förra rättsprocessen.

I dag skulle han ha kunnat få lagens strängaste straff även som 18-åring, om han dömts. Hör straffrättsexperten Dennis Martinsson förklara i klippet.

Men det är den rättstillämpning som gällde då, när mordet begicks, som gäller när påföljden ska bestämmas för mannen – om han skulle dömas i den nya rättegången i målet om mordet på Malin Lindström som inleds i hovrätten i Sundsvall veckan efter midsommar.

Fanns inte i straffskalan

Och vid den tiden var det fängelsestraff i mellan åtta och tio år som gällde för en 18-åring som dömdes för mord. Livstids fängelse fanns inte i straffskalan då för en så ung person.

Fallet Malin Lindström

Men sedan dess har lagstiftningen på området skärpts väsentligt. Och i dag hade en liknande gärning av en 18-åring gett en helt annan påföljd.

Hör Dennis Martinssons redogörelse här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet