Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den misstänkte gärningsmannen ska stanna i häktet fram till dess att rättegången hålls, det beslutet kom idag. I klippet hör du SVT:s reporter berätta mer. Foto: SVT Arkiv/Privat. Bilden är ett montage

Beskedet från HD: Misstänkte mannen ska stanna i häktet

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen stod det klart att mannen som är misstänkt för mordet på Malin Lindström i Husum 1996 ska stanna i häktet fram till dess att den nya rättegången börjar.

Redan nu jobbar polisen febril med förberedelserna. Bland annat har en teknisk undersökning av mannens bostad gjorts, enligt uppgift till SVT.

I veckan beslutade HD att fallet med mordet i Malin Lindström 1996 återigen ska upp i rätten. Kort efter greps mannen i sin bostad – och på torsdagen hölls häktningsförhandling mot mannen.

Rätten beslutade att mannen ska stanna i häktet fram till dess att rättegången hålls i Sundsvall efter midsommar.

Endast ett fåtal journalister var på plats när häktningsförhandlingen inleddes i Högsta domstolens sessionssal i Gamla stan i Stockholm på torsdagsmorgonen.

Ihopsjunken

När de fem justitieråden kom in i salen reste sig alla i salen, inklusive överåklagare Mats Svensson som drivit resningsärendet – helt enligt traditionen i Högsta domstolen.

Den misstänkte, med via videolänk från ett rum på häktet på Saltviksanstalten, satt lite ihopsjunken och utan att visa vad som rörde sig inom honom. Bredvid honom satt hans försvarare, advokat Ulf Holst.

Den misstänkte är en medelålders man med kal hjässa och välansatt skägg iklädd Kriminalvårdens gröna t-shirt. Han sa inte något själv under förhandlingen utan lät sin försvarare argumentera för varför han inte skulle vara häktad.

Kvar i häktet

Men försvararens skäl till varför hans klient borde försättas på fri fot klingade ohörda. Högsta domstolen, som redan under måndagen beslutat om häktning i och med resningsbeskedet i målet, slog fast att mannen ska sitta frihetsberövad fram tills dess att den nya rättegången i hovrätten i Sundsvall inleds veckan efter midsdommar.

Polisen arbetar nu intensivt med alla förberedelser inför den kommande rättegången.

– Nya förhör ska hållas, det är mycket som ska sammanställas av gammalt och nytt material, och så vidare. Rättegången börjar den 27 juni och det är bråttom. Vi är tre medarbetare här som jobbar med det här för fullt nu tillsammans med kalla fall-gruppen i region nord, säger Josefine Perming Tengqvist, chef för polisens avdelning för grova brott i Västernorrland.

Enligt uppgifter till SVT gjordes också en teknisk undersökning av mannens bostad i torsdags.

I klippet hör du SVT:s reporter Patric Sellén på plats utanför häktet i Härnösand berätta vad som händer nu i processen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet