20 miljoner till ishallsbygge

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviks kommun går in med 20 miljoner kronor till bygget av en ny ishall intill Fjällräven center – beslutet togs av kommunfullmäktige under måndagen.

Det är Isalliansen, som består hockey- och konståkningsföreningar i Örnsköldsviks kommun, som planerar att bygga den nya ishallen i centrala Örnsköldsvik. Kommunen går in med 10 miljoner i investeringsbidrag samt en miljon kronor per år i tio år. En del av summan ska också gå till en upprustning av hallarna i Svedjeholmen och Husum samt eventuellt en uterink i Skyttisområdet.

Bakgrunden till bygget är rivningen av Kempehallen och behvet av att ersätta 90 timmar istid per vecka. Istället för en ny ishall i samma område vill Isalliansen satsa intill Fjällräven center. Tanken är att kunna dela omklädningsrum och andra faciliteter med befintlig arena. Men många frågor kvarstår att besvara innan bygget kan påbörjas.

– Det första man måste göra är att inleda en markundersökning och sedan begära en detaljplansändring, därefter kan man göra en kostnadsberäkning. Vi har inte sagt i detalj hur stödet ska användas, utan visar det sig att det blir för dyrt att bygga vid arenan, så har vi inte låst oss vid det förslaget, säger Leif Lindholm (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Nyligen beslutade Örnsköldsviks kommun att stänga simhallen i Själevad, en hall som också är flitigt använd av både skola och föreningsliv.

Mittnytt: 20 miljoner kronor till ishockeyn, är det en rättvis fördelning om man ser till andra idrotter och verksamheter?

– Vi håller just nu på att slutföra upprustningen av simhallarna i Husum, Bredbyn och Björna. Vi inviger snart en ny fotbollshall och vi kommer att mer än fördubbla anläggningsbidraget till samlingslokaler för till exempel bygdeföreningar och Folkets husrörelsen, säger Leif Lindholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.