I ett hus som den misstänkte disponerade hittades en kniv med blodspår från både den misstänkte och hans offer. Stugan fotograferades av den första polispatrullen. Foto: ur polisens förundersökning

23-åring åtalas för mordförsök – greps efter våldsam biljakt

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-årige man som misstänks ha knivhuggit en man på en mindre ort i Matforsområdet och sedan under en biljakt genom Hälsingland kört in i en polisbil åtalades på fredagen.

Det var en natt i slutet av april som polis larmades till den lilla orten utanför Matfors. Polispatrullen hittade en svårt skadad medelålders man som knivhuggits i buken. Gärningsmannen hade lämnat platsen.

Körde på polisbil

Enligt det åtal som nu lämnats in till Sundsvalls tingsrätt visade det sig att denne och en kvinnlig bekant förvunnit i offrets bil efter att han vandaliserat ett hus och satt eld på ett annat. Bilen efterlystes och vid tretiden siktades den av en polispatrull i Delsbo i norra Hälsingland. De tog upp jakten men i Friggesund, Bjuråker backade den narkotikapåverkade och körkortslöse mannen i hög fart in i polisbilen som stoppat dem, och lyckades smita igen.

Efter en lång biljakt prejade polisen bilen av vägen i höjd med Hennan i Ljusdal och de bägge kunde gripas.

Känd av polis

23-åringen är känd av polisen sedan tidigare efter sin inblandning i dödsmisshandeln av en ung man i Skönsmon hösten 2019. Nu åtalas han för inte mindre än nio nya brott.

Dels mordförsök, grov skadegörelse och bilstöld efter attacken på mannen i Matfors. Sedan rattfylleri, ringa narkotikabrott, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, försök till grovt våld mot tjänsteman och grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter den våldsamma biljakten.

Blodig kökskniv

Bland bevisen mot 23-åringen finns en blodig kökskniv. Blodet på den har konstaterats komma både från honom själv och från offret. Den hittades i ett hus som 23-åringen disponerade. Huset och dess inredning hade slagits sönder med yxa och på gården fanns den nedbrunna stugan.

Fönstren hade slagits sönder med yxa Foto: Ur polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.