Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den gamla hälsocentralen i Själevad ska ersättas av en ny till en kostnad av 50 miljoner. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Ny hälsocentral i Själevad

Publicerad

Det har varit på gång i ett par år och nu står det klart att Själevad får en ny hälsocentral för 50 miljoner. Samtidigt satsas 200 miljoner på att modernisera operationscentrum på Örnsköldsviks sjukhus.

Hälsocentralen i Själevad byggdes redan på 30-talet. Då som äldreboende men i modern tid har alltså hälsocentralen inrymts i byggnaden. I två år har det projekterats för en ny hälsocentral och när regionfullmäktige under onsdagen klubbade igenom vårdsatsningarna i Örnsköldsvik stod det också klart att det blir en ny, modern hälsocentral i Själevad.

Nybygge enda alternativet

Jan Ehlin har jobbat här till och från sedan 1996 och har varit med under förprojekteringen av den nya hälsocentralen. Han förklarar behovet av att bygga nytt.

– Det här är en charmig lokal men någonstans går charmen över till någon grad av förfall som gör att det blir svårjobbat. Det blir inte helt hygieniskt heller alla gånger. Delar av huset går inte att reparera. Det enda alternativet är att bygga helt nytt.

Hemsökt hälsocentral?

Gamla byggnader brukar har sina egenheter. Så är det också med den här menar Jan och berättar hur det är att jobba sent i lokalerna.

– Man jobbar gärna inte sent. Det knäpper och far i huset och vi brukar nämna vid namn det som rör sig här inne sent på kvällarna. Så man går gärna hem när det blir mörkt.

Det är inget ni vill ha med er till den nya hälsocentralen?

– Jo, det har inte varit några problem. Det har bara varit lite spännande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer