Den som skjuter en älgtjur med fler än 10 taggar får betala straffavgift efter beslut i Härnösands älgskötselområde. Foto: Mikael Fritzon/TT

2500 kronor i straffavgift för skjutna älgtjurar i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

2500 kronor i straffavgift om man skjuter en älgtjur med fler än tio taggar. Det är vad som gäller i Härnösands älgskötselområde inför årets älgjakt. Ett inte helt populärt beslut.

Det var vid Härnösands älgskötselområdes årsmöte nyligen som det kontroversiella beslutet om en straffavgift fattades. Ordföranden Kjell Nilsson poängterar att det inte rör sig om böter.

– Det är en kostnad när man frångår årsmötesbeslut, säger han.

Tar hand om älghornen

Skillnaden mellan böter och avgift kan tyckas som hårfin men Kjell Nilsson menar att älgskötselområdet inte kan kräva böter, men däremot ta ut en avgift. Dessutom kommer man att ta hand om hornkronorna från eventuella tjurar som skjuts.

– Kommer en 20-taggare kan man frestas att skjuta och sedan betala, menar Kjell Nilsson, som tror att det svider extra om man blir av med jakttrofén som sedan ska säljas eller placeras på någon hembygdsgård i området.

Jaktlag röstatde mot

Reglerna klubbades igenom med majoritet på årsmötet men flera jaktlag röstade emot eller lade ned sin röst.

– Vi kan hantera det här själva, det här är för hårda regler, säger representanter för ett jaktlag som vill vara anonyma, till SVT.

På Länsstyrelsen i Västernorrland har man ingen synpunkt på älgskötselområdets agerande.

– Vi har ingen insyn i deras arbete, de sätter upp reglerna själva, säger jakthandläggaren Karin Saltin och förklarar att om någon vill protestera mot att de fått en avgift får det ske privaträttsligt i tingsrätten.

Vill spara tjurar över brunsten

Avgiften ska bara tas ut under september. Bakgrunden är en förhoppning om att spara de stora älgtjurarna tills brunsten är över och på så sätt få ett bättre avelsunderlag, enligt Kjell Nilsson.

Ordförande i Härnösands älgskötselområde Kjell Nilsson. Foto: Fredrik Israelsson

– Det är för att fortsätta att ha en god älgstam, säger han och förklarar att även om man inte haft någon avgift så är det här ett förhållningssätt man haft tidigare med gott resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.