Hör Madeleine Tjernberg Dahlin, jaktledare för Västanbäcks jaktlag, om vad värmen kan ställa till med. Första älgen sköt Magnus Jakobsson med hjälp av hunden Scott. Foto: Per-Erik Ström, SVT

Jaktledare: ”Bättre temperatur på premiärdagen än på många år”

Uppdaterad
Publicerad

Första dagen på älgjakten har temperaturen överlag varit lämpligare än på många år. Värmen kan annars ställa till det för såväl hundar som älgar. Hög temperatur och luftfuktighet försvårar också hanteringen av köttet.

– Det blir väldigt tufft för hundarna om det är för varmt. Temperaturen som är idag är betydligt bättre än vi haft på många år på premiärdagen, säger Madeleine Tjernberg Dahlin, jaktledare för Höllsjön Västanbäcks jaktlag fyra mil väster om Sundsvall..

De är 14 ordinarie i laget och brukar skjuta 25 älgar per år. Första skytten på första jaktdagen blev Magnus Jakobsson.

Jaktlaget avgör

– Hittills har vi skjutit en älg på ett släpp, säger Madeleine Tjernberg Dahlin.

Om det skulle bli varmare är det upp till jaktlaget att avgöra hur de ska jaga.

Vill inte ha varmare

– Det som gäller är att de ska ta hänsyn både till viltet och hundarna. Hundarna kan bli överhettade och viltet påverkas också av värmen, säger Magnus Hansson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

– Hundarna blir fort trötta i värmen. Vi brukar jaga en sväng på morgonen och sedan har vi fått jaga på eftermiddagen. Varmare än så här vill vi inte ha, säger Göran Tjernberg, vice jaktledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.