Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sammanlagt åtta flickor, varav sju under 15 år, är målsägare i ärendet där en 30-årig man åtalats för grova sexbrott mot barn på tio punkter. I videon berättar senior åklagare Jens Göransson mer. Foto: SVT arkiv

30-årig man åtalad för flera grova sexbrott mot unga flickor i Sundsvallsområdet

Uppdaterad
Publicerad

En 30-årig man skriven i Mellansverige åtalas för ett flertal grova sexbrott mot i huvudsak minderåriga flickor i Sundsvallsområdet under hösten och vintern. Det handlar bland annat om våldtäkt mot barn på tre punkter. Ett par av övergreppen ska ha skett i mannens bil.

Se och hör mer i videon här.

Sammantaget är mannen – utöver de tre våldtäkterna – på sannolika skäl misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn på två punkter, sexuellt ofredande av barn i fyra fall och för ett fall av försök till utnyttjande av barn för sexuell posering. Han åtalas även för sexuellt övergrepp på en punkt där målsägaren varit över 15 år.

Alla misstänkta brott utom ett – som är ett så kallat distansbrott som skett via internet – ska ha begåtts i slutet av oktober och i januari på flera olika platser väster och söder om Sundsvalls tätort.

Åtta flickor målsägare

Det handlar om totalt åtta flickor som är målsägare, och sju av dem var under 15 år när brotten ska ha begåtts.

– Några av brotten ska ha skett i mannens bil, säger senior åklagare Jens Göransson till SVT.

Har någon eller några av flickorna känt mannen sedan tidigare?

– Nej, såvitt jag förstår har kontakt tagits på olika sätt och sedan har de träffats.

Rättegång

Rättegången hålls om några veckor i Sundsvalls tingsrätt med start den 24 maj.

Mannen har suttit häktad sedan i slutet av januari. Enligt åklagaren har det både funnits risk för upprepad brottslighet och för att han på fri fot skulle kunna förstöra eller försvåra utredningen.

Han är tidigare dömd för bland annat bedrägeri och utpressning i ett mål i Göteborg med sammanlagt 25 målsägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.