Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
E-cigaretter, eller vapes, är statushöjande symboler bland högstadieelever. Och vissa är beredda att gå långt – som till exempel att skicka nakenbilder – för att få dem, trots att de inte är så svåra att skaffa. Skolkuratorn Olle Granath förklarar varför i videon. Foto: SVT

Våldtäktsmisstänkt lockade barn med e-cigaretter – hårdvaluta på högstadieskolor: ”En statusmarkör”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan ställs den 30-årige man som misstänks för ett flertal grova sexbrott mot åtta flickor – varav sju minderåriga – inför rätta i Sundsvall.

Av förundersökningen framgår att mannen lockat till sig flickorna bland annat genom att erbjuda dem e-cigaretter.

– Jag är inte överraskad. E-cigaretter är hårdvaluta bland många högstadieelever, säger skolkuratorn Olle Granath. Se och hör mer här.

Han säger bland annat att e-cigaretter är en statusmarkör i vissa tonårskretsar.

– De anses ”lite finare” än till exempel snus och vanliga cigaretter av vissa, säger Olle Granath.

Inköpsåldern för så kallade vapes – e-cigaretter av en modell som inte fylls på och som har smak av bland annat frukt och godis – är 18 år, och alltså inget som elever på högstadiet själva kan köpa i butik.

De flesta högstadieelever som vill ha vapes får oftast tag i dem ändå, via andra kanaler säger Olle Granath. Men eftersom de inte vill att deras föräldrar ska få veta att de skaffat dem byter de i många fall till sig dem i stället för att köpa dem.

Hör Olle Granath förklara i videon här ovan.

Fakta: E-cigaretter

En elektronisk cigarett, eller e-cigarett, är en tobaksliknande produkt. Det är en batteridriven apparat där en elektrisk förångare omvandlar en blandning av vatten, propylenglykol och glycerol samt smakämnen till en rökliknande vattenånga.

Precis som i tobaksprodukter innehåller de flesta e-cigaretter nikotin isom är ett akuttoxiskt och beroendeframkallande ämne.

Den ursprungliga tanken var att e-cigaretter skulle användas vid rökavvänjning, men har på många håll  i världen blivit en trend inte minst bland unga.

I USA är e-cigaretter förbjudna sedan några år tillbaka.

Källor: CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning), Karolinska institutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.