40 procent av gravida i länet inte vaccinerade mot covid -19

Uppdaterad
Publicerad

De vacciner mot covid-19 som används i Sverige är godkända att ges till gravida under hela graviditeten. Men 40 procent av länets gravida är ovaccinerade mot Covid-19 och det ställer höga krav på verksamheten på länets förlossningsavdelningar.

Gravida som inte vaccinerat sig mot covid-19 har ökad risk att få blodproppar och havandeskapsförgiftning om de smittats och blir sjuka, säger verksamhetschefen.

 – Det kan i sin tur leda till en för tidig förlossning eller kejsarsnitt, säger Helena Dalin verksamhetschef på kvinnosjukvården, Region Västernorrland.

Högre risk

Gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19 och det är viktigt att vara frisk inför sin förlossning. Därför är det extra viktigt för dig som är gravid att vaccinera dig eller att undvika att bli smittad om du inte har vaccinerat dig, enligt Folkhälsomyndigheten.

De vacciner mot covid-19 som används i Sverige är godkända att ges till gravida under hela graviditeten. I Sverige är det dock praxis att avvakta med alla slags vaccinationer till efter graviditetsvecka 12. Behovet av skydd mot covid-19 bedöms som störst i den senare delen av graviditeten.

Hör verksamhetschefen Helena Dalin i klippet

Därför rekommenderas vaccination mot covid-19 till gravida

• Studier visar att gravida har en högre risk än andra i samma ålder att bli allvarligt sjuka i covid-19.

• Allvarlig covid-19 under den senare delen av graviditeten ökar risken för en tidig förlossning och kan leda till att barnet blir förlöst i förtid med kejsarsnitt.

• Covid-19 under graviditeten ökar risken för blodproppar, havandeskapsförgiftning och allvarlig sjukdom som kräver intensivvård.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.