Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Barn har särskilda känslomässiga behov” – hör advokaten Alina Andras om varför det är problematiskt att ungdomar sitter länge i häktet. Foto: Ylva Holmgren SVT / arkivbild

Advokaten: Bekymmersamt att 17-åringar sitter i häkte i flera månader

Uppdaterad
Publicerad

Efter det stora polistillslaget i Sundsvall i januari sitter totalt 13 personer – varav nio är under 20 år – häktade för mycket grov brottslighet.

Tre av de misstänkta är bara 17 år, och att de nu riskerar att få sitta i häktesceller i flera månader är ett bekymmer just med tanke på deras låga ålder. Det menar advokat Alina Andras som försvarar en av 17-åringarna – i videon förklarar hon varför.

Polisrazzian på flera platser i Sundsvall gjordes 26-27 januari. Misstankarna mot de hittills 13 häktade i ärendet gäller bland annat förberedelse till mord och till allmänfarlig ödeläggelse, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Polisinsatsen ska enligt uppgifter till SVT ha anknytning till den organiserade brottsligheten och kampen om knarkhandeln i Sundsvallsområdet.

Problematiskt

Yppandeförbud gäller fortfarande för alla parter i målet, så även advokat Alina Andras som alltså inte heller får kommentera misstankarna mot hennes klient specifikt.

Men rent allmänt anser hon att det är problematiskt på flera sätt att minderåriga sitter häktade under lång tid, även om misstankarna mot dem är allvarliga.

Hör henne vidareutveckla sitt resonemang i intervjun här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet