När utredningen om Eva-mordet drog igång koncentrerade sig polisen på en ende misstänkt – Sture Lindberg som först efter nio år avskrevs från fallet. Stures advokat minns tiden och hur han tyckte förhörsledarna pressade hans klient utöver det vanliga.

Advokaten: ”Polisen hade bestämt sig för Sture”

Uppdaterad
Publicerad

När utredningen om Eva-mordet drog igång koncentrerade sig polisen på en ende misstänkt – Sture Lindberg, som först efter nio år avskrevs från fallet. Stures advokat minns tiden och hur han tyckte förhörsledarna pressade hans klient utöver det vanliga.

Advokat Peter Krauklis har passerat pensionsåldern nu, men sitt gamla ämbete har han inte släppt helt. För snart trettio år sedan fick han ett uppdrag han minns väl idag – när han utsågs till offentlig försvarare till cykelmannen – Sture Lindberg – misstänkt för mord på Eva Söderström.

Timid person

– Jag kände inte Sture innan och hade inte träffat honom tidigare. Men mitt första intryck var att det här var en timid person. Litet speciell kanske, men definitivt ingen våldsman, berättar Peter Krakulis.

Polisens känsla var en annan. Trots att den cykel som vittnen såg på mordplatsen dels var en damcykel av annan färg och modell än Stures och dessutom aldrig återfanns – så trodde förhörsledarna sig ha rätt man.

Skygglappar

– Det kändes som om dom hade bestämt sig för Sture och sen satte man på sig skygglappar och allt annat fick läggas åt sidan.

Anledningarna till att mordet fortfarande är ouppklarat är många. Peter Krauklis har en teori.

”Borde sökt bredare”

– Jag tror polisen körde fast när dom inte kunde sätta dit Sture. Så här i efterhand kanske man borde ha sökt i ett bredare fält efter mördaren. Känslan är helt klart att Sture aldrig var inblandad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.