Kommer det brutala mordet på Eva Söderström i Kramfors någonsin att få sin lösning? Foto: privat

Sanningen bakom Evamordet fortfarande höljd i dunkel

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det exakt 30 år sedan 27-åriga Eva Söderström mördades besinningslöst i Kramfors. Trots att en del tips kommit in på senare tid är länets äldsta ouppklarade mordfall ändå långt ifrån en lösning.

Utredningen av mordet på Eva Söderström den 25 september 1987 lever fortfarande, i alla fall formellt.

I mars i år kunde SVT berätta om ett helt nytt tips som gick ut på att mordet utförts på beställning, och där både gärningsman och uppdragsgivare fanns namngivna i tipset.

Men polisen har inte kunnat komma vidare med uppgifterna.

Utredningen i malpåse

Efter tre decennier står utredningen fortfarande och stampar. Och ingen utredare jobbar aktivt med mordutredningen i dag, förutom då intressanta tips i fallet kommer in till polisen.

– Ju längre tiden går så har vi tidsfaktorn som jobbar både mot oss och för oss egentligen, säger Stefan Nyström, samordnare för utredningar av ouppklarade mordfall hos polisens region nord.

Minnet bleknar

– Det negativa är att minnet bleknar, vittnen kan ha avlidit, och poliser som var i tjänst då kanske inte är kvar i yrket i dag. Men samtidigt finns det en positiv sida också. Relationer och kopplingar som kan ha funnits mellan parterna i ärendet kan ha förändrats över tid så att man kan vara mer beredd att berätta om sånt som man tidigare hållit tyst om, säger Stefan Nyström.

– En annan positiv sak är ju att teknikutvecklingen går mycket snabbt framåt. Och det kan göra att vissa spår som tidigare inte kunnat säkras kanske går att säkra i dag.

Sexmord kunde inte styrkas

Eva Söderström mördades sent på kvällen fredagen den 25 september 1987. Hon hittades dagen efter i en skogsdunge bara 150 meter hemifrån.

Det brutala dådet såg först ut att vara ett sexmord, men det kunde inte styrkas av den rättsmedicinska undersökningen.

De yttre omständigheterna under mordnatten var de sämsta tänkbara ur polisens synvinkel med ösregn och hård blåst, vilket gjorde den tekniska undersökningen på brottsplatsen till en mardröm.

Svårt bevisläge

Inga avgörande fynd eller teknisk bevisning kunde säkras på platsen. Inga vittnen finns till händelsen och tillhygget som användes vid mordet, ett stickvapen, har aldrig återfunnits.

En röd damcykel som sågs av flera vittnen i närheten av mordplatsen under natten har inte kunnat spåras i efterhand.

Bevisläget är milt uttryckt inte det bästa i ärendet, och det har förstås bidragit till att mordet på Eva Söderström fortfarande efter tre decennier är olöst.

Kritkk mot utredningen

Genom alla år har polisen haft svårt att få personer att berätta vad de vet om mordet.

I en exklusiv intervju i SVT i december i fjol gick Eva Söderströms syster Anneli ut och vädjade till de som har något att berätta att vända sig till polisen. Hon uttryckte också kritik och besvikelse över hur polisutredningen skötts.

”Krävs ett erkännande”

SVT: Vad är det som ska till, som du ser det, för att Evamordet ska kunna klaras upp i det här läget?

– När det gått så här lång tid och om det brister på bevissidan, då krävs det egentligen ett erkännande från gärningsmannen och att gärningmannen berättar såna detaljer som bara gärningsmannen kan veta och som också överensstämmer med detaljer i själva utredningen, säger Stefan Nyström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.