”Evamordet var ett beställningsjobb”

Uppdaterad
Publicerad

Helt nya uppgifter kring Evamordet i Kramfors har kommit in till polisen. Enligt tipset skulle mordet ha varit ett beställningsjobb – värt 10.000 kronor.

I dag kan SVT berätta att helt nya uppgifter kommit in till polisen kring mordet på Eva Söderström i Kramfors hösten 1987, länets äldsta så kallade cold case.

Det handlar om ett konkret tips om ett erkännande av mordet, som alltså ska ha varit ett beställningsjobb.

Mördaren ska ha lovats – och senare också fått – 10.000 kronor för att ta livet av Eva.

Läs mer: Detta har hänt – Eva-mordet fortfarande en gåta

Blivit lejd

Mellan jul och nyår kommer tipset in till polisen via telefon.

Tipsaren som är anonym uppger att hen för ett antal år sedan fått ta del av en bekännelse av Evamordet. Att en person med kriminell bakgrund säger sig ha blivit lejd för att mörda Eva Söderström på uppdrag av en annan person. Båda är namngivna i tipset.

SVT: Finns det här i utredningsmaterialet sedan tidigare?

– Nej. Att det skulle ha varit ett beställningsmord utfört av den här namngivne personen har inte funnits i förundersökningen sedan tidigare, säger Veronica Andersson, gruppchef för grova brott vid polisen i länet till SVT Nyheter Västernorrland.

Trovärdiga uppgifter

SVT: Vad säger du om uppgifterna?

– De är trovärdiga. Men vi behöver mer för att kunna gå vidare.

Det som sedan händer, ett par veckor efter det att tipset ringts in till polisen, är att uppgifterna på andra vägar också når SVTs redaktion.

Det är en berättelse om hur en person kontaktar en annan och erbjuder honom 10.000 kronor för att döda Eva Söderström. Den är detaljerad och innehåller bland annat en specifik beskrivning av mordvapnet.

Brutalt mördad

Sent på kvällen den 25 september 1987 mördas Eva. Sen hon hittats brutalt ihjälhuggen på eftermiddagen dagen efter i ett skogsparti 150 meter hemifrån får mördaren de utlovade pengarna, enligt tipset.

SVT: Rent hypotetiskt, utifrån det som hittills är känt i fallet – skulle det ha kunnat ha gått till så här?

– Det skulle ha kunnat gå till så här, ja, säger Veronica Andersson som i övrigt inte vill ge några kommentarer kring detaljuppgifterna i tipset. Det med hänvisning till att utredningen omges av förundersökningssekretess eftersom fallet fortfarande är öppet och ouppklarat.

Svårutrett

Det så kallade Evamordet har ända sedan första början varit mycket svårutrett för polisen. En enda person har genom åren varit misstänkt, men sen avförts. De konkreta tipsen varit ytterst få och tystnaden kring fallet kompakt. Något som Evas syster Anneli tidigare uttryckt frustration över.

– Jag tycker inte att något som är så hemskt och brutalt ska få glömmas bort. Jag tycker inte att det ska sopas under mattan. Den som nu har gjort det här tycker jag ska få känna att konsekvenserna finns där i alla fall, hela tiden. Det tar inte slut, sa Anneli Söderström i en exklusiv intervju med SVT Nyheter Västernorrland i december.

Hörts av polisen

Det nya tipset har lett till de första konkreta utredningsåtgärderna kring mordet på Eva Söderström på många år.

Den utpekade gärningsmannen har fått påhälsning av polisen och konfronterats med uppgifterna, men förnekar kännedom. Han är i dagsläget inte delgiven misstanke om inblandning.

Och för att kunna gå vidare med tipset behöver polisen nu fler konkreta uppgifter.

Behöver fler konkreta uppgifter

– Vi skulle väldigt gärna vilja komma i direktkontakt med uppgiftslämnaren, det vill säga tipsaren. Det kan finnas uppgifter som hen känner till men ännu inte berättat, och som kan visa sig vara av avgörande betydelse, säger Veronica Andersson.

SVT: Hur bedömer du möjligheterna i dagsläget för att kunna klara upp det här?

– I dagsläget ser det fortsatt svårt ut. Vi behöver fler konkreta uppgifter helt enkelt för att kunna komma vidare med det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.