Mordet på 27-åriga Eva Söderström i Kramfors 1987 är länets äldsta ”cold case”. Foto: privat

Kalla fall: Eva dödades med elva knivhugg

Uppdaterad
Publicerad

Vems var den röda cykel som sågs vid platsen där Eva Söderström från Kramfors mördades. Och var det verkligen ett sexmord trots att hon hittades avklädd?Se klippet om länets äldsta ”cold case” här.

På kvällen den 25 september 1987 fick 27-åriga Eva Söderström skjuts hemåt efter att ha varit och träffat kompisar i en lägenhet i Kramfors.

Eva hade hunden Laban med sig och bad kompisen släppa av henne en halv kilometer från hemmet så att hon skulle kunna rasta Laban den sista biten mot föräldrahemmet på Bruket.

Bara 150 meter hemifrån mötte hon sin mördare.

Besinningslöst våld

Eva dödades med elva hugg med ett stickvapen i ett besinningslöst våldsdåd. Bredvid hennes nästan helt avklädda kropp låg Laban, också han ihjälhuggen.

Det dåliga vädret under natten förstörde alla spår på brottsplatsen, och det kan inte styrkas att Eva utsatts för ett sexbrott.

En röd cykel sågs ligga slängd vid vägkanten intill mord- och fyndplatsen under natten, men den försvann sedan spårlöst.

Något mordvapen hittades heller aldrig.

Kalla fall, så kallade cold cases, är ouppklarade mordfall där ingen förövare gripits och dömts för brottet.

Tidigare var preskriptionstiden för mord 25 år; därefter lades ouppklarade mordutredningar ner och förblev olösta.

Den 1 juli 2010 avskaffades preskriptionstiden för mord i Sverige. Ett av skälen till att riksdagen klubbade igenom lagändringen var att mordet på statsminister Olof Palme annars skulle ha preskriberats den 28 februari 2011.

I Västernorrland finns i dagsläget sju kalla fall som egentligen rör åtta mord eftersom en av utredningarna gäller ett dubbelmord.

Det äldsta är mordet på Eva Söderström i Kramfors i september 1987, det färskaste är mordet på Haifa Jamal i Kvissleby i juni 2009.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.