Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon går vi igenom tre olika mordfall i Västernorrland som fortfarande är olösta. Foto: SVT Arkiv& privat (bilden är ett montage)

Mord i Västernorrland som fortfarande är ouppklarade

Publicerad

Det finns åtta ouppklarade mord som ligger på Kalla fall-gruppens bord i polisregion Nord. Mordet på Malin Lindström är ett av dem och kommer snart få sitt avgörande i hovrätten för nedre Norrland. I videon går vi igenom tre olika mordfall i Västernorrland som fortfarande är olösta.

SVT Nyheter Västernorrland har listat samtliga åtta mordfall i länet där polisen fortfarande jagar en eller flera gärningspersoner:

1. Haifa Jamal, 41 år

Hittades den 26 juni 2009 död i sin lägenhet i Kvissleby utanför Sundsvall. Misstänkt hedersmord.

2. Staffan Arnström, 54 år

Hittades den 27 augusti 2007 i sin blomsterbutik i Gullänget i Örnsköldsvik.

3. Tor Öberg, 70 år

Hittades tillsammans med Gerd Wiklund den 2 juni 2005 vid en lantgård i Brattås utanför Härnösand. Dödades sannolikt med en yxa.

4. Gerd Wiklund, 67 år

Hittades tillsammans med Tor Öberg vid en lantgård i Brattås utanför Härnösand. Dödades sannolikt med en yxa.

5. David Kisswani, 60 år

Hittades den 20 februari 2004 i en lägenhet i Skönsberg utanför Sundsvall. Dödades med en yxa. En person dömdes i tingsrätten men friades av hovrätten.

6. Carl-Olof Nordh, 55 år

Härnösandsbon hittades den 12 oktober 1992 på en grusväg i närheten av Hässjö utanför Timrå. Dödades med en kniv.

7. Eva Söderström, 27 år

Hittades den 26 september 1987 i en skogsdunge i närheten av Kramfors. Dödades med kniv.

8. Malin Lindström, 16 år

Försvann efter en bussresa i november 1996 och hittades mördad den 22 maj 1997 i närheten av Husum utanför Örnsköldsvik. Dödades med en kniv efter att ha våldtagits. Ny DNA-bevisning har nu lett till en ny rättegång mot en man som tidigare varit misstänkt för mordet.

Foto: SVT / privat

Utöver dessa är mordet i Korsta juli 2021 och mordet i Nacksta i maj 2022 i Sundsvall fortfarande öppna mordutredningar. De utreds av utredningssektionen grova brott i Västernorrland.

Vad är kalla fall?

Kalla fall, så kallade cold cases, är ouppklarade mordfall där ingen förövare gripits och dömts för brottet.

Tidigare var preskriptionstiden för mord 25 år; därefter lades ouppklarade mordutredningar ned och förblev olösta.

Den 1 juli 2010 avskaffades preskriptionstiden för mord i Sverige. Ett av skälen till att riksdagen klubbade igenom lagändringen var att mordet på statsminister Olof Palme annars skulle ha preskriberats den 28 februari 2011.

I Västernorrland finns i dagsläget sju kalla fall, som egentligen rör åtta mord eftersom en av utredningarna gäller ett dubbelmord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.