Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag startar nya rättegången om mordet på Malin – här svarar SVT:s reporter Patric Sellén på tre frågor om det unika målet. Foto: SVT

Nu startar nya rättegången om mordet på Malin – här svarar SVT:s reporter på tre frågor om det unika målet

Uppdaterad
Publicerad

24 år efter den friande domen i målet om mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum tas fallet upp i hovrätten i Sundsvall – för andra gången. Klockan nio på torsdagsmorgonen inleds huvudförhandlingen i den nya rättegång mot den man som återigen är misstänkt för mordet.

Men varför friades han i den förra rättsprocessen? Det är en av de frågor som SVT:s reporter svarar på i videon.

I slutet av maj kom beskedet från Högsta domstolen om resning i fallet Malin Lindström. Detta sedan den man som först dömts och senare friats i de tidigare rättegångarna nu kunnat bindas till Malin Lindströms kropp via en dna-träff.

Mannen nekar fortfarande till brott, enligt hans försvarare Ulf Holst.

Den nya rättegången i Hovrätten för Nedre Norrland – där målet senast avgjordes då mannen frikändes 1998 – hålls under totalt fyra dagar. Mycket av bevisningen från den gamla förundersökningen som redan föredragits för rätten under den tidigare rättegången i målet kommer att redovisas skriftligen den här gången.

Domen i målet kommer att meddelas senare under sommaren.

SVT Nyheter Västernorrland kommer att bevaka rättegången utförligt, bland annat genom en livechatt direkt från rättssalen.

  • Torsdag 30 juni: Sakframställning från åklagarsidan och den misstänktes försvarare. Förhör med den misstänkte på eftermiddagen.
  • Fredag 1 juli: Fortsatta förhör med den misstänkte mannen samt vittnesförhör.
  • Måndag 4 juli: Fortsatta vittnesförhör som även till viss del viss del läses upp.
  • Tisdag 5 juli: Slutanföranden och avslutning av huvudförhandlingen.
  • Måndag 11 juli: Reservdag.

Källa: Hovrätten för nedre Norrland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet