Region Västernorrland köpte tjänster för 46 miljoner av bolaget Läkarleasing i fjol Foto: TT/SVT

Ägare till vårdbolag riskerar fängelse – region Västernorrland stor kund

Uppdaterad
Publicerad

En av de största leverantörerna av stafettpersonal till region Västernorrland misstänks för ekobrott. Huvudägaren dömdes i fjol för brott mot aktiebolagslagen. Nu ska ärendet upp i Hovrätten där åklagaren yrkar på fängelsestraff.

Bolaget Läkarleasing Sverige AB skriver själv på sin hemsida att de är Sveriges största företag inom vårdbemanning. I fjol hyrde region Västernorrland vårdpersonal av bolaget för totalt 46,8 miljoner kronor och hittills i år uppgår summan till drygt 39 miljoner. Det gör företaget till en av de största leverantörerna av vårdpersonal till regionen.

– Vi vill inte att det ska vara personer som ska tjäna snabba pengar, men vi vet inte mer om det här i nuläget, svarar Sara Hedlund som är enhetschef för inköp och e-handel på region Västernorrland.

– Vi ser allvarligt på informationen, säger Sara Hedlund, enhetschef för inköp och e-handel på region Västernorrland.

Misstankarna handlar om lån

Det var 2017 som Ekobrottsmyndigheten inledde en granskning av bolaget. Den resulterade i en stämning mot en person som varit ledande i Läkarleasing. Misstankarna handlar om att ägaren ska ha gett sig själv ett miljonlån av bolagets pengar.

– Vi ser allvarligt på informationen, vi vill ha seriösa leverantörer men vi måste avvakta tills vi vet mer, innan vi vet hur vi ska agera, menar Sara Hedlund.

Tre avtal med regionen

Hon påpekar att företagets personal fungerat ”fläckfritt” ute i verksamheten i vården och att regionen för en dialog med bolaget om rättsprocessen. Bolaget har tre avtal med region Västernorrland, som rör yrkesgrupperna allmänsjuksköterskor, läkare, sjuksköterskor, leg. läkare och ST-läkare.

– Vi är inte bundna till leverantören, utan kan välja andra leverantörer vid avrop. Det finns alltså inga utlovade volymer i avtalen, svarar Sara Hedlund.

Uppfyller kraven

Både den åtalade och åklagaren har överklagat tingsrättens dom, som alltså inte vunnit laga kraft. Så i nuläget påverkar inte rättsprocessen regionens inställning till bolaget.

– Vi följer vad som händer. Skulle han bli dömd får vi naturligtvis utvärdera vad vi behöver göra då. Men i dagsläget finns ingenting för oss att gå på. Det finns ingen rättslig grund för leverantören uppfyller de krav vi ställer, säger Sara Hedlund.

Nekar till brott

Läkarleasings huvudägare förnekar brott och har bland annat lämnat in ett expertutlåtande som ny bevisning inför hovrättsförhandlingen. SVT har sökt huvudägaren och dennes advokat som avböjt att kommentera ärendet.

Bolagets styrelseordförande Roger Jakobsson betonar i en skriftlig kommentar att bolaget inte är part i målet och skriver vidare om huvudägaren:

”Personen i fråga har heller ingen aktiv roll i varken bolaget eller styrelsen och har inte heller haft det de senaste åren. Händelsen som ligger till grund för målet skedde för snart tre år sedan och bolaget har därefter genomfört en omfattande omorganisation av ekonomiavdelningen samt inlett ett väl fungerande samarbete med en extern auktoriserad redovisningsfirma. Våra relationer till regionerna och övriga kunder är goda och vår bedömning är att en dom, oavsett utfall, inte kommer att påverka.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.