Åklagare Lo Jonsson Foto: Magnus Igelström, SVT

Åklagaren: ”Viktigt vägledning för samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Domen i Sundsvall är principiellt viktig. Åklagaren Lo Jonsson är nöjd med att rörfynden hemma hos nazisten har konstaterats vara ett dödligt vapen. Nu återstår frågan om frågetecknen kring lönnmordsväskan och om den ska ses som förberedelse till mord eller inte.

När vi träffar åklagaren Lo Jonsson under onsdagen har domen precis kommit. Hon har bara hunnit skumma det 60-sidiga dokumentet men är nöjd med tingsrättens besked om rörvapnen. När det gäller lönnmordsväskan och förberedelse till mord hade däremot tingsrätten en annan uppfattning.

– Vi kommer nu att sätta oss ner och diskutera i lugn och ro om det finns anledning för oss att överklaga eller inte. Vi behöver analysera domen innan vi kan ta ställning, säger Lo Jonsson.

Saknades brottsplan

Tingsrätten har bedömt att väskan konstruerats för för att skada eller döda någon. Däremot har åklagarna, enligt tingsrätten, inte kunnat visa att det fanns en brottsplan och ett uppsåt att göra det.

– Tingsrätten har gått på vår linje när det gäller rörvapnen men inte när det gäller väskan. I det fall det blir en överklagan är det inte uteslutet att utredningen kommer att kompletteras, menar Jonsson.

Nordiska Motståndsrörelsen

I tingsrätten drev hon och hennes kollega, Marie Reutne att det är viktigt att samhället sätter ner foten när det gäller förekomsten av vapen hos samhällsfarliga organisationer som Nordiska Motståndsrörelsen.

– När vi en utveckling i samhället så måste vi till slut få juridiska bedömningar på det området. När det gäller rörvapen visar det sig vara vanligt förekommande i den här typen av kretsar och då behövs det rättslig vägledning av den typ vi fått idag.

Säkerhetspolisen

Lo Jonsson säger att det var viktigt att Säkerhetspolisen kunnat lämna upplysningar om att rörvapnen är frekvent förekommande i Nordiska Motståndsrörelsen. Förutom två beslag i Sundsvall har polisen gjort ytterligare två beslag av rörvapen i Stockholm och Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet