Foto: SVT

Åklagaren och dödsoffrens familjer överklagar domen efter Sörforsolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Domen i målet om dödsolyckan i Sörfors i försomras då fyra 16-åriga pojkar dog överklagas av både åklagaren i målet och av målsägarbiträdet, som bland annat företräder dödsoffrens familjer.

Båda parter anser att påföljden för den åtalade 19-åriga kvinnan, två månaders fängelse och skyddstillsyn, är för lindrig.

Den 4 mars dömde Sundsvalls tingsrätt den 19-åriga kvinnan som körde olycksbilen för vållande till annans död i fyra fall, grovt brott, vållande till kroppsskada, grovt brott och grov vårdslöshet i trafik.

Domen: två månaders fängelse och skyddstillsyn.

Dödsolycka i Sörfors

Nu har tingsrättsdomen överklagats till Hovrätten för nedre Norrland – både av vice chefsåklagare Karin Everitt och av advokat Elisabeth Massi Fritz som är juridiskt ombud bland annat för de fyra omkomna pojkarnas familjer.

”Flera försvårande moment”

Karin Everitt anser att den 19-åriga kvinnan bör dömas till ett längre fängelsestraff. Tingsrätten kom i sin bedömning fram till att det sammanlagda straffmätningsvärdet för brotten är nio månaders fängelse, men att kvinnans låga ålder och det faktum att hon tidigare var ostraffad gjorde att påföljden alltså blev betydligt mildare.

I sitt överklagande skriver åklagaren bland annat:

”Då flera försvårande moment föreligger i detta fall som att flera unga personer förolyckats vid gärningen och en skadats allvarligt föreligger särskilda skäl för att utdöma ett fängelsestraff i ärendet i vart fall i paritet med det straffmätningsvärde som tingsrätten funnit.”

Hon ställer sig också tveksam till att skyddstillsyn ”kan fyllas med ett adekvat innehåll och om påföljden kan leda till att (NN) avhåller sig från fortsatt brottslighet.”

”Nära uppsåtligt handlande”

Som ombud både för dödsoffrens närmast anhöriga och för den 14-åriga flicka som satt i bilens passagerarsäte och skadades allvarligt i olyckan menar advokat Elisabeth Massi Fritz att tingsrätten gjort en felaktig bedömning avseende både påföljds- och skadeståndsfrågan.

”Målsägandena gör gällande att tilltalads agerande ligger nära ett uppsåtligt handlande”, skriver Massi Fritz bland annat i sitt överklagande.

Hon kräver sammantaget att hovrätten skärper påföljden för den 19-åriga kvinnan och höjer de utdömda skadestånden både till den 14-åriga flickan och till dödsoffrens anhöriga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Sörfors

Mer i ämnet