Vice chefsåklagare Karin Everitt menar att den 21-årige huvudmisstänkte efter det stora polistillslaget i vintras planerade och organiserade skjutningen i Bosvedjan i Sundsvall knappt två månader dessförinnan. Foto: SVT

Åklagaren: Så organiserade 21-årige huvudmannen skjutningen i Bosvedjan

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-åring som misstänks vara hjärnan bakom de planerade sprängningarna och dödsskjutningarna i Sundsvall i vintras låg även bakom skjutningen i bostadsområdet Bosvedjan – det som var startskottet till knarkkriget i Sundsvall. Det hävdar åklagarteamet.

I åtalet beskrivs hur 21-åringen, i detalj och mycket noggrant, lade upp planen för hur en av det rivaliserande knarknätverkets män i Sundsvall skulle röjas ur vägen.

Åtalade för Bosvedjeskjutningen den 2 december förra året är totalt sju personer, skrivna på olika platser i landet. Brottsrubriceringarna är bland annat försök till mord, medhjälp till försök till mord, grovt vapenbrott och främjande av flykt.

Tre av de misstänkta är tonåringar – de två yngsta var 15 år när brottet begicks.

Knarkkriget i Sundsvall

I vice chefsåklagare Karin Everitts stämningsansökan beskrivs ett scenario som närmast liknar ett filmmanus.

I slutet av november hämtas de två 15-åringarna – som då just flytt från ett ungdomshem i Mellansverige – upp av en 19-årig kvinna i en hyrbil.

Kör ifrån polisen

En polispatrull tar upp jakten men kvinnan lyckas köra ifrån polisen i farter upp mot 180 kilometer i timmen. De två 15-åringarna göms sedan, enligt åtalet, i en lägenhet norr om Stockholm.

Samtidigt planerar den 21-årige huvudmisstänkte att röja en av det konkurrerande Dalennätverkets företrädare i Sundsvall ur vägen.

Han rekryterar de båda förrymda 15-åringarna för uppdraget, och den 19-åriga kvinnan som chaufför. Han swishar dem bensinpengar för resan till Sundsvall, ordnar två ”tryckarlägenhet” på plats – en i Granloholm och en i Bosvedjan, där de ska kunna gömma sig och de vapen han förser dem med för uppdraget. Han ser också till att de har mat.

Rekar

Natten före skjutningen rekognoserar 21-åringen och de tre hantlangarna på plats i Bosvedjan. På kvällen de 2 december kommer det tilltänkta offret ut från en port tillsammans med två andra män. Elva skott avslossas, och två av dem träffar ”måltavlan” som skadas allvarligt – men överlever.

Det är inte utrett vem som avlossade skotten, men alla fyra – 21-åringen och de tre uppdragstagarna – åtalas för mordförök.

De övriga tre misstänkta i ärendet åtalas för olika former av medhjälp till brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet