Kvinnan begick inte de misstänkta gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning enligt den psykiatriska utredningen. Foto: SVT / arkiv

Åklagaren yrkar på fängelse för stalkaren

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den 21-åriga kvinna från Örnsköldsvikstrakten som misstänks för förföljelse och dödshot mot en elithockeyspelare avslutades på fredagen. Åklagaren pläderade för fängelse i två år.

En tids eskalerande förföljelse mot hockeyspelaren – som spelar i en klubb utanför Västernorrland – kulminerade när kvinnan kontaktade en 23-årig man med koppling till MC-klubben Bandidos och bad honom döda hockeyspelaren för tio miljoner kronor i ersättning. Allt enligt åtalet.

Kvinnan själv nekar till alla anklagelser. Bevisningen mot 21-åringen är besvärande men hon hävdar att någon annan framfört meddelandena och hoten mot hockeyspelaren i hennes namn, bland annat genom att hennes konton på sociala medier ska ha kapats.

Stalkade hockeyspelare

Psykiskt frisk

När rättegången avslutades i Ångermanlands tingsrätt på fredagseftermiddagen redovisades den psykiatriska utredningen som kvinnan genomgått.

Slutsatsen av den är att kvinnan inte var psykisk störd när hon utförde de misstänkta handlingarna och därför inte bör dömas till rättspsykiatrisk vård, om hon fälls.

28:3-fängelse

Åklagaren yrkade i sin slutplädering på fängelse i två år för kvinnan, bland annat för olaga förföljelse och stämpling till mord.

Försvaret yrkar å sin sida att kvinnan frikänns. Om hon döms föreslår hennes advokat att hon får så kallat 28:3-fängelse som innebär att hon avtjänar en mindre del av det utdömda straffet i fängelse och resten som skyddstillsyn. En mycket ovanlig påföljd.

Domen i målet meddelas på onsdag, den misstänkta kvinnan blir kvar i häktet tills dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stalkade hockeyspelare

Mer i ämnet