Foto: TT

Fängelse för förföljelse av hockeyspelare

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-åriga kvinna från Örnsköldsviksområdet som åtalats för att ha stalkat en elithockeyspelare döms till elva månaders fängelse.

Den 21-åriga kvinnan som sedan tidigare är ostraffad åtalades misstänkt för att under en längre tid förföljt hockeyspelaren per telefon, sms, mail och via sociala medier.

Hon och hockeyspelaren – som inte är från Västernorrland – möttes på en krog i Örnsköldsvik och tycke uppstod från kvinnans sida. Känslorna var inte besvarade, något som kvinnan hade svårt att acceptera. Enligt åtalet började hon förfölja hockeyspelaren, och det hela eskalerade snabbt.

Stalkade hockeyspelare

Åklagaren: hon anstiftade mord

Stalkningen kulminerade enligt polisutredningen när kvinnan kontaktade en 23-årig man från Mellansverige med kopplingar till MC-klubben Bandidos och frågade om han kunde tänka sig att mörda hockeyspelaren.

Först ska han ha erbjudits fem miljoner kronor för uppdraget, därefter tio miljoner. Något som bekräftades av 23-åringen när han hördes i rätten.

Mordplanerna ”inte realistiska”

Men Ångermanlands tingsrätt går inte på polisens och åklagarens linje just när det gäller anklagelserna om stämpling till mord – utan frikänner kvinnan på den punkten.

Domstolen pekar på den 23-årige mannens uppgifter i rätten om att han aldrig ens övervägde att verkligen anta kvinnans erbjudande om tio miljoner för att döda hockeyspelaren. Tingsrätten menar också att kvinnan saknade ekonomiska möjligheter för att i realiteten kunna slutföra ”affären”.

Skadestånd

Dessutom framgår det inte av sms-konversationen dem emellan att det verkligen var hockeyspelaren som avsågs.

Kvinnan döms däremot för olaga förföljelse, olaga hot, ofredande, försök till dataintrång, övergrepp i rättssak och anstiftan till övergrepp i rättssak. Påföljden: elva månaders fängelse.

Kvinnan ska också betala totalt 30 000 kronor i skadestånd till elithockeyspelaren och två av hans anhöriga.

Nekar till allt

Den 23-årige mannen döms till rättspsykiatrisk vård. Han fälls för övergrepp i rättssak då han erkänt att han på uppdrag av den 21-åriga kvinnan dödshotat hockeyspelaren och hans familj för att få honom att ta tillbaka polisanmälningarna mot kvinnan. Han ska också betala 5000 kronor i skadestånd till målsägaren solidariskt med kvinnan.

Den 21-åriga kvinnan själv har hela tiden nekat med emfas till anklagelserna och hävdat att någon annan stått för gärningarna i hennes namn. Bland annat genom att ha kapat hennes konton på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stalkade hockeyspelare

Mer i ämnet