Niklas Jeppsson yrkar på strängare straff för de inblandade i Kindbergrättegången. Foto: SVT/Marie Birkl, TT

Åklagarna överklagar domarna efter Kindbergrättegången

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagarna Niklas Jeppsson och Peter Jonsson vid Ekobrottsmyndigheten vill ha hårdare straff för alla tre inblandade.
”De ska dömas fullt ut för grov trolöshet mot huvudman”, skriver de i ett pressmeddelande.

Åklagarna i Kindbergrättegången är missnöjda med tingsrättsdomen både vad gäller påföljdsdelen och ansvarsdelen för de tre inblandade.

Tingsrätten ansåg att det inte gick att döma Peab-mannen och Sollefteåföretagaren för trolöshet mot huvudman, eftersom de inte hade slutattesterat fakturorna.

– Det menar vi är felaktigt, säger kammaråklagare Niklas Jeppsson.

Bara att de haft en gemensam brottsplan och på olika sätt medverkat till att fakturorna skickats till Peab respektive Östersundshem, betyder att de gjort sig skyldiga till brott, resonerar åklagaren.

Grova brott

De vänder sig också emot att tingsrätten delar upp brotten i flera brott och kom fram att de inte var för sig kunde bedömas som grova.

– Vi menar att brotten ska bedömas som grova rakt igenom eftersom vart och ett av dem är resultatet av en brottsplan och att brotten har begåtts systematiskt och varit svåra att upptäcka, säger Jeppson.

Strängare straff

När det gäller påföljden anser att de borde få längre fängelsestraff och åklagarna yrkar på näringsförbud i sju i stället för fem år.

Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse, Peab-mannen till två år och Sollefteåföretagaren två och ett halvt. Alla tre har överklagat domen till Hovrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ekobrottmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet