Vid ett mötet med regionrådet Glenn Nordlund fick Mikael Westin, ordförande vård- och omsorgsförvaltningen i Sundsvall, nya besked om akutmottagningen i Sundsvall. Foto: SVT/ Sundsvalls kommun

Akuten räddad i sommar – besked till Sundsvalls kommun

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun krävde regionen på besked om hur den akuta vårdkrisen skulle lösas och på fredagen möttes kommun och region.

– Ett konkret besked var att akuten på Sundsvalls sjukhus kommer att hålla öppet dygnet runt, säger Mikael Westin (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden Sundsvalls kommun.

Redan i mars kallade Sundsvalls kommun till möte om läget på Sundsvalls sjukhus inför sommaren. Det fanns då en oro kring akutmottagningen i Sundsvall. Mötet har dröjt eftersom de två inbjudna; Lena Asplund (M) och Kurt Pettersson Hälso och sjukvårdsdirektör, lämnade sina uppdrag med kort varsel under vårvintern.

– Det var för att få klarhet i hur det ser ut för sjukhuset, dels bemanningen men också andra delar. Det har funnits en oro hos både Sundsvallsbor och oss i kommunledningen, säger Mikael Westin (S), ordförande vård- och omsorgsnämnden Sundsvalls kommun.

Lugnande besked

Vid fredagens möte kunde regionrådet Glenn Nordlund (S) lugna kommunföreträdarna på åtminstone några punkter.

Förutom försäkran att akutmottagningen kan hålla öppet dygnet runt i sommar, hade Nordlund andra positiva nyheter.

– Det ser bättre ut med bemanningen än för en månad sedan och de försöker öka antalet vårdplatser, säger Mikael Westin.

Allas ansvar

Känner du förtroende för att regionledningen ska reda ut vårdkrisen?

– Det är bra att de klivit fram och tagit det här ansvaret. Nu måste alla partierna lägga kampanjer och val åt sidan och hjälpas åt att lösa situationen, menar Mikael Westin.

Själv lämnar Glenn Nordlund en skriftlig kommenar till SVT:

”Det är tydligt att de insatser som görs och de beslut som fattats ger positiva effekter för både bemanning och antal vårdplatser. Det finns mer att göra och våra verksamhetschefer har uppdraget att fortsätta jobba med arbetsmiljön, bemanningen och med att stärka hela vårdlaget. ”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Västernorrland

Mer i ämnet